Tort bezowy z marakują

TORT-BEZOWY_NAPIS

Urodzinowy tort bezowy Rafcia był pyszny i lekki. Choć beza to białka i cukier, jego lekkość stanowiła bita śmietana i kwaśna marakuja.

Marakuja świetnie przełamuje słodycz. Można ją kupić np. w Tesco. Wydrążony łyżeczką miąższ możecie zamrozić i wykorzystać w innym terminie. Z marakui można przygotować również pyszny napój, idealny na lato – wystarczy marakuję zalać zimną wodą, dodać lód, cukier (lub miód) i… odrobinę soli. Dokładnie tak to robią Wietnamczycy. Zresztą Wietnamczycy również inne owoce jedzą z solą, np. pomelo. 

Z 14 średnich białek upieczecie prawdziwy tort bezowy. Pieczemy go na dwóch blaszkach używając termoobiegu. Blaty bezy najlepiej upiec wieczorem i zostawić je na całą noc w wyłączonym piekarniku.

A wszystko robimy tak:

#beza

TORT BEZOWY Z MARAKUJĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
3 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
3 hr
SKŁADNIKI
  1. 14 białek
  2. 600 g drobnego cukru
  3. łyżka mąki ziemniaczanej
  4. łyżka octu
  5. 500 ml śmietanki 30% schłodzonej
  6. miąższ z 5-6 owoców marakui
  7. płatki kokosa - opcjonalnie i ostrożnie, bo nie wszystkim to połączenie może pasować.
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, osuszamy, bardzo starannie oddzielamy białka od żółtek.
  2. Żółtka możemy zamrozić, ewentualnie przygotować z nich ajerkoniak.
  3. Białka wbijamy do szklanej lub metalowej miski i zaczynamy je ubijać.
  4. Kiedy białka zaczną się pienić, małymi partiami, nie przerywając miksowania, dodajemy do nich cukier.
  5. Po ubiciu (dobrych kilkanaście minut) piana powinna być sztywna i lśniąca.
  6. Pod koniec ubijania dodajemy do białek łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
  7. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni - termoobieg.
  8. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Korzystając z łopatki lub łyżki, wykładamy białko na papier do pieczenia formując okręgi.
  10. Jeśli chcemy mieć bezę piętrową, na jednej blaszce uformujmy spód - duży blat + mniejszy.
  11. Na kolejnej blaszce uformujmy średnią część bezy i dwie mniejsze.
  12. Spróbujmy uformować wszystko tak, by beza była od największego spodu do najmniejszego (4-5 blatów).
  13. Blaszki z przygotowanym białkiem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 30 minut.
  14. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezę jeszcze na 2 godziny.
  15. Po każdej godzinie pieczenia, możemy zamienić blaszkami miejsce.
  16. Po upływie 2,5 godzin wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy do ostygnięcia (jeśli piekliśmy bezy wieczorem, zostawiamy je na całą noc).
  17. Przed podaniem bezy, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Po ubiciu chowamy ją do lodówki i zajmujemy się marakują.
  18. Każdy owoc marakui starannie myjemy i kroimy na pół. Łyżeczką wyjmujemy ze środka miąższ.
  19. Płatki kokosa lekko prażymy na patelni, studzimy.
  20. Bezy delikatnie odlepiamy z papieru do pieczenia i układamy na tacy lub talerzu.
  21. Schłodzoną, dobrze ubitą śmietankę mieszamy z marakują.
  22. Największy blat bezy przekładamy marakujową śmietanką, posypujemy płatkami kokosowymi.
  23. Nakładamy mniejszą część bezy i ponawiamy czynność.
  24. Kończymy najmniejszą bezą.
  25. W całą bezę możemy wbić długi, cienki patyczek, aby całość dobrze się trzymała.
PODAWANIE TORTU BEZOWEGO
  1. Tort bezowy pięknie wygląda, lecz z jego krojeniem może być problem.
  2. Zawsze robię tak, że górną, najmniejszą część podaję jako jedną porcję.
  3. Kolejną warstwę kroję na pół, następną na cztery, a ostatnie dwie sklejone warstwy kroję w trójkąty.
  4. Taki tort to spokojnie ok. 20 porcji.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
MARAKUJA.. MARAKUJA. BEZA-Z-MARAKUJĄ-I-KOKOSEM

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *