TORT GANACHE

 
TORT GANACHEMocno czekoladowy, przemocno! Z mnóstwem owoców, z bitą śmietaną, mascarpone, nutą likieru pomarańczowego i kremem ganache – taki jest mój tort urodzinowy. Wygląda obłędnie, smakuje rajsko, zajadamy się nim od rana. Jest pyszny i idealny! :)

Zrobienie tego ciacha wcale nie jest trudne, słowo daję. Wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać mąkę, czekoladę i kakao – pieczemy krążek. Następnie nasączony likierem krążek tniemy na pół, przekładamy śmietanką z mascarpone oraz owocami. Przygotowujemy ganache – pyszną polewę i gotowe! Sami spójrzcie :)

 

 

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • tłuszcz do formy
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 150 g gorzkiej czekolady – 70%
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek likieru pomarańczowego

krem do przełożenia ciasta:

  • śmietanka 30%
  • serek mascarpone
  • 3 łyżki likieru

polewa ganache:

  • 350 g gorzkiej czekolady 70%
  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżka likieru pomarańczowego

owoce:

    • maliny, borówki, jezyny, truskawki, porzeczki, czereśnie
    • cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

TORT GANACHE***CIASTO***

1. Przygotowujemy ciasto: jajka miksujemy, aż się mocno spienią i dodajemy do nich szklankę cukru pudru – miksujemy razem ok. 10 minut.

2. 150 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i powoli dodajemy do kogla-mogla – mieszamy wszystko.

3. Następnie dodajemy 8 łyżek przesianej mąki pszennej, 5 łyżki gorzkiego kakao oraz 6 łyzek likieru pomarańczowego – miksujemy wszystko.

4. Formę do pieczenia (20-24cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej masę. Pieczemy wszystko około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

5. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto, studzimy i długim nożem kroimy krążek na dwie części.

 

 

 

 

 
TORT GANACHE PRZED POLANIEM KREMEM CZEKOLADOWYM

MASA ŚMIETANKOWO – SERKOWA

6. 200 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek mascarpone oraz likier i łączymy wszystko.

7. Masę śmietankowo – serkową nakładamy na dolny krążek. Następnei układamy owoce – maliny, jeżyny, borówki itp.

8. Przykrywamy wszytsko drugi krążkiem.

 

 

 

 

 

 
TORT GANACHE

POLEWA GANACHE – to francuska nazwa połączenia śmietanki i gorzkiej czekolady, sposób przygotowania wg mnie jest magiczny :)

9. 350 g gorzkiej czekolady 70% siekamy na drobne kawałki i wsypujemy do naczynia żaroodpornego.

10. 250 ml kremówki podgrzewamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszmay ogień i podgrzewamy dwie minuty.

11. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i nie robimy już nic więcej – nie mieszamy, ani nie dotykamy. Zostawiamy tak wszystko na 5 minut.

12. Po 5 minutach mieszamy wszystko, aż powstanie gładki, lśniąca polewa o konsystencji lejącego się kremu. Dodajemy likier do smaku.

13. Polewą polewamy tort. Czekolada będzie pięknie spływać. Na wierzchu umieszczamy różne owoce.

14. Tort wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.

15. Całość przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

 

GOTOWE!!!

Całusy! Asia :)

 

*Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie, jest przeze mnie ciut zmodyfikowany.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.