TORT KOLIBER

tort koliber

Tort koliber był moim urodzinowym tortem. Przepis mam z Kuchni +, a podarował mi go Jamie Olivier ;-)

Najpyszniejsza w całym torcie była masa z serków śmietankowych kapitalnie połączona z karmelem i orzechami pekan. I wniosek jest taki. Śmiało możecie upiec całe ciasto – pełne bananów i ananasów. Lecz jako podkład możecie również wykorzystać lżejsze ciasto jogurtowe i właśnie to ciasto przełożyć masą z serków i pokruszonym karmelem.

Dziś więc przepisy będą trzy: na ciasto, na masę serową i karmel z orzechami pekan, który wyszedł oszałamiający. Ale to nie był zwykły karmel… Rozpuszczony na patelni cukier połączyłam z orzechami i wylałam na papier do pieczenia. Kiedy całość zastygła i przypominała witraż, połamałam ją na kawałki i rozłupałam w moździerzu. Dzięki temu karmel z orzechami przypominał kryształowe bursztyny i można było nim pięknie oprószyć ciasto.

TORT KOLIBER - CIASTO
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. dwie foremki okrągłe o średnicy 20 cm
  2. 350 g mąki pszennej
  3. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 1 łyżeczka cynamonu
  5. 300 g cukru
  6. szczypta soli
  7. 4 bardzo dojrzałe banany
  8. 400 g ananasa w kawałkach (z puszki)
  9. 250 ml oleju roślinnego
  10. łyżeczka ekstraktu waniliowego
  11. 2 jajka
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  2. Mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
  3. Banany i ananasy miksujemy na pulpę, dodajemy do składników suchych.
  4. Całość miksujemy z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części, przelewamy do foremek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy.
Uwagi
  1. Ciasto przygotowane z 4 bananów i 400 g ananasa jest pyszne, ale ciężkie. Dokładnie takie proporcje podał Jamie Oliver.
  2. Jeśli jednak chcecie, by ciasto było lżejsze, dodajcie 2 banany i 100 g ananasa. Ciasto będzie w konsystencji przypominało ciasto marchewkowe.
Adapted from Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
MASA SEROWO-LIMONKOWA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 150 g masła
  2. 400 g serków Philadelphia
  3. 200 g cukru pudru
  4. sok i skórka z całej limonki
PRZYGOTOWANIE
  1. Ucieramy mikserem serki, masło i cukier.
  2. Dodajemy sok i skórkę z wyszorowanej limonki (skórkę ocieramy pomijając białe części)
  3. Przygotowaną masę nakładamy na ostudzone ciasto - połowę na spód, przykrywamy blatem ciasta i nakładamy drugą połowę masy na wierzch.
Adapted from Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
POSYPKA KARMELOWA Z ORZECHAMI PEKAN
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 100 g cukru
  2. 75 g orzechów pekan
PRZYGOTOWANIE
  1. Na ciepłą patelnię wsypujemy cukier. Zostawiamy go do momentu aż nie zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy.
  2. Kiedy cukier rozpuści się, wrzucamy do niego orzechy pekan.
  3. Mieszamy całość tak, aby orzechy pokryły się rozpuszczonym cukrem.
  4. Tak przygotowaną masę wylewamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy, aby nie była zbyt gruba (0,5 cm max), zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  5. Zimny płat karmelu z orzechami pekan będzie przypominał witraż.
  6. łamiemy go na kawałki i porządnie tłuczemy w moździerzu.
  7. Otrzymaną, kryształowo-bursztynową posypką solidnie posypujemy przełożony kremem tort.
  8. Całość dekorujemy jadalnymi kwiatami lub sezonowymi owocami. Możemy też oprószyć go startą skórką limonki.
Składanie ciasta
  1. Ostudzone ciasto przekładamy masą. Spód przekładamy połową, nakładamy wierzch, ponownie nakładamy masę serkową.
  2. Całość solidnie posypujemy praliną pekanową i ozdabiamy jadalnymi kwiatami.
  3. Możemy dorzucić owoce i ewentualnie całe ciasto oprószyć startą skórką z limonki.
Adapted from Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
tort koliber tort koliber IMG_4266 tort koliber tort koliber tort koliber

Print Friendly

Komentarze do “TORT KOLIBER

  1. CIasto bajecznie wygląda, ale mam pewne „zastrzeżenia” co do przepisu. Akurat składa się tak, że oglądałam program w którym Jamie robił ten tort i z tego co pamiętam, to do masy wcale nie dawał żadnych serków, a do praliny wlał syrop spod ananasa, by razem z cukrem na patelni się wymieszał i jego rada była taka, aby nie mieszać cukru tylko potrząsać patelnią, by wszystko się razem wymieszało :) aha, jeszcze jedno. Banana można rozdziabdziac ( ;) ) widelcem a ananasa pokroić w drobną kostkę :)

    1. Serków nie dodajemy do „masy” czyli ciasta. Serek nakładamy na ciasto – mieszamy go ze skórką limonki i nakładamy :)
      Sok z ananasa pominęłam, moim zdaniem nie jest konieczny. Jest kosmicznie słodki, a tego w tym cieście aż nadto. Dokładnie opisałam jak robić karmel. Zawsze czekamy aż cukier zacznie brązowieć. Wychodzi super i bajecznie wygląda :)
      Oczywiście, że banana i ananasa można pokroić. Jednak ciasto i tak wychodzi ciężkie.
      Całość moim Gościom bardzo smakowała, połączenie wszystkiego jest super. Ze spodem i masą serkową można kombinować, ale przepis na karmel z orzechami jest oszałamiający i pokruszony wygląda pięknie :)

      Pozdrowienia :)

      1. Chodziło mi o krem :) Jamie krem zrobił tylko z masła 150g i cukru pudru 400g z tego co pamiętam ( chyba, że coś pomieszałam ) :) czy tak też mogę zrobić? Aktualnie nie mam serków w zanadrzu, więc… :) a ciasto prawie gotowe :) brakuje mi tylko kremu :)
        I jeszcze jedno, czy zamiast orzechów pekan, mogę dodać inne? :)
        Z góry dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam Marzena :)

        1. Pewnie, wszystko można :) Serki są ciut lżejsze, ale proszę dać znać jak smakuje krem Jamiego :)

          Zamiast orzechów pekan, może migdały lub laskowe? Włoskie mogą być gorzkie… Trzymam kciuki i czekam na wieści, pozdrowienia! :)

  2. No cóż…jeśli chodzi o krem to stwierdzam, że nie da się go zrobić ze 150g masła i 400 g cukru pudr ( ja dałam około 300g ). Po prostu za dużo cukru i nie chciało się to połączyć wszystko w masę. Dodałam do kremu to, co aktualnie miałam w lodówce, czyli jogurt naturalny. Krem wyszedł dobry w smaku, ale po połączeniu z sokiem z limonki niestety się lekko oważył…
    Jestem początkującą „kucharką”, więc…nie wychodzi mi więcej rzeczy niż wychodzi ;p
    Jeśli chodzi o samo ciasto…coż wydawało mi się, że spody są lekko niedopieczone, choć się dopiekły dobrze. Nie wiem co zrobiłam źle…Owoców nie miksowałam na pulpę, ale wydaje mi się, że nie przyczyniły się do tego, że mi nie wyszło…
    Ciasto ogólnie nie smakowało źle gdyby nie te spody, a ponadto było strasznie, strasznie słodkie :)
    Do praliny znowu dodałam brązowy cukier i wiem już, że się go nie daje, bo według mnie szybciej się karmelizuje (ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić ;) ) a wreęcz trochę przypala :) i dałam orzechy włoskie- nie były gorzkie mimo wszystko :)
    Jeśli masz pomysł dlaczego mogło mi do końca nie wyjść, to proszę- napisz :)
    Z góry dziękuję i pozdrawiam Marzena :)

    1. Tego właśnie w tym kremie się bałam. Dlatego uwielbiam używać mascarpone czy innego, kremowego serka. Nawet na bezę nakładam mascarpone z jakąś konfiturą, jest super :)

      Jeśli chodzi o niedopieczone spody… Wszystko zależy od piekarnika i grubości ciasta. Piekłaś ciasto w jednej tortownicy czy dwóch?

      I ono naprawdę jest słodkie :) Takie też jest moje zdanie. Dlatego polecam biszkopt lub lżejsze ciasto jogurtowe :)

      Pralina super, ale karmel robię zawsze z cukru białego. Dzięki za info o orzechach włoskich, mam ich aż nadto :)

      Serdeczne pozdrowienia :) Asia :)

      1. A jaki jeszcze serek byś polecała do tego tortu, oprócz tego, co podałaś w przepisie? :)
        Ciasto piekłam w jednej tortownicy. Dwa razy ;) Wyszło lekko mokre…

        Orzechów też mam dużo :) ale z zeszłego roku jeszcze więc nie są tak gorzkie jak te nowe :)

  3. aaaaa ratunku nie wiem co zle zrobilam ale dalam; 400 g cukru pudru , 150g masla (nie rozpuszczalam), 3 serki Almette, sok z limonki i wyszla mi lejaca sie masa… co tu zrobic zeby to sie jakos sciagnelo?? Jaka wam wychodzi konsystancja tego kremu?

    1. Dzień dobry, ja robię masę z:
      150 g masła
      400 g serków śmietankowych
      200 g cukru pudru
      sok i skórki z całej limonki

      Być może masa nie wyszła przez sok z limonki. Proszę dać więcej serków. Można też dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Całość można „wmieszać” w masę.

      Proszę dać znać czy się udało :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *