FILM- tort śmietankowo – karmelowy – na Halloween

Super pyszny i w dodatku super prosty do przygotowania tort śmietankowo – karmelowy to moja propozycja na krwawy Halloween.

Tort przygotujemy z puszystego biszkoptu, do którego przygotowania użyłam mąki Lubella. Biszkopt nasączymy karmelową herbatą i przełożymy karmelową masą. Całość otulimy śmietanką, z której spłynie krew…. krwisto czerwony barwnik :)

Do dzieła więc. Zapraszam do obejrzenia filmu, który zrealizował dla mnie Robert Danieluk <3

Tort śmietankowo - karmelowy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *tortownica o średnicy 18 cm
  2. 4 jajka
  3. 100 g cukru
  4. 100 g mąki puszystej wrocławskiej Lubella
  5. 25 g mąki ziemniaczanej
  6. szczypta soli
  7. pół łyżeczki proszku do pieczenia
  8. masło do posmarowania formy
*do przełożenia
  1. herbata karmelowa + łyżka cukru + sok z połowy cytryny
  2. 100 g serka mascarpone
  3. 3 łyżki masy krówkowej
*na wierzch
  1. 100 g serka mascarpone
  2. 200 ml śmietanki 36%
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. *barwnik spożywczy jadalny czerwony w płynie
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Tortownicę smarujemy masłem.
  3. Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek.
  4. Białka ubijamy na sztywno partiami dodając cukier.
  5. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, wciąż ubijamy.
  6. Następnie dodajemy przesianą mąkę, partiami, miksujemy.
  7. Na koniec dodajemy odrobinę proszku do pieczenia, kończymy ubijanie.
  8. Masę przelewamy do tortownicy.
  9. Biszkopt pieczemy 40 minut w 170 stopniach.
  10. Po upieczeniu biszkopt całkowicie studzimy.
  11. Herbatę karmelową zaparzamy. Dodajemy cukier i cytrynę.
  12. Mascarpone miksujemy z masą krówkową.
  13. Ostudzony biszkopt kroimy na pół.
  14. Spód biszkoptu nasączamy karmelową herbatą, nakładamy masę krówkową.
  15. Tak przygotowany biszkopt przykrywamy drugim biszkoptem.
  16. Śmietankę 36%ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier.
  17. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone.
  18. Cały, złożony tort obtaczamy masą ze śmietanki i serka mascarpone (boki i górę).
  19. Na ścianki tortu nakładamy czerwony barwnik spożywczy, który powinien spłynąć po bokach.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
tort śmietankowo-karmelowy tort śmietankowo-karmelowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.