Trufle z Whisky i pudrem z hibiskusa

trufle z whiskey i pudrem z hibiskusa

Przepis przygotowany dla Cukru Królewskiego.

Nie ma nic przyjemniejszego niż dobra, gorzka czekolada rozpływająca się w ustach. To dlatego tak uwielbiam królewskie trufle z whiskey. W aksamitnej, gorzkiej czekoladzie można wyczuć nutę cukru trzcinowego i kroplę alkoholu. Całość wspaniale ze sobą gra, a trufle wieńczy idealnie zbalansowany, nieco kwaśny smak pudru z hibiskusa. Dzięki fuksjowemu pudrowi z hibiskusa trufle wyglądają bajecznie. A kiedy zatopimy się w ich smaku, przepadniemy z kretesem! Trufle z whiskey i pudrem z hibiskusa są bardzo proste do przygotowania. Mogą być doskonałym deserem, a zapakowane w ozdobne pudełko przewiązane zwiewną wstążką, stają się uroczym prezentem. Przygotujecie je, rozkoszujcie się nimi. Są kapitalne!

Trufle z Whiskey i pudrem z hibiskusa
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na ok 30 sztuk
  2. 1 stołowa łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski
  3. 250 g gorzka czekolada (o wysokiej zawartości kakao)
  4. 2 stołowe łyżki Whiskey
  5. 150 ml śmietanki 30%
  6. 55 g masła
  7. 6 łyżek płatków hibiskusa (zmielone w młynku)
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z Cukrem Królewskim. Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, masło oraz alkohol. Całość trzymamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i masła.
  2. Gotową masę zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie w młynku mielimy płatki hibiskusa, przesiewamy je przez sitko i przesypujemy do miski. Z masy formujemy trufle i układamy je na papierze do pieczenia.
  3. Każdą truflę obtaczamy w pudrze z hibiskusa. Tak przygotowane trufle przechowujemy w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
trufle z whiskey i pudrem z hibiskusatrufle z whiskey i pudrem z hibiskusa trufle z whiskey i pudrem z hibiskusatrufle z whiskey i pudrem z hibiskusa

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *