Udka kurczaka confit

*Przepis z warsztatów z Andrzejem Polanem – Kurczak Zagrodowy

*fot. Julita Strzałkowska

Udka kurczaka confit z sałatką cytrusową
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *Udka z kurczaka 4 szt.
  2. Olej rzepakowy 1,5 l
  3. Masło klarowane 500 g
  4. Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
  5. Sól gruboziarnista
  6. **Pomarańcza 2 szt.
  7. Limonki  2 szt.
  8. Grapefruit 1 szt.
  9. Olej rzepakowy
  10. Sól i pieprz
  11. Rzodkiewka kilka sztuk
  12. Szczypiorek
  13. ***Ziemniaki kolorowe 16 szt.
  14. Masło klarowane 1 łyżka
  15. Kiełki groszku cukrowego
  16. Sól
PRZYGOTOWANIE
  1. * Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony.
  2. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny.
  3. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu.
  4. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania.
  5. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny.
  6. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.
  7. **Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski.
  8. Łączymy z olejem, solą i pieprzem.
  9. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.
  10. ***Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku.
  11. Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *