Udko kaczki confit z sosem wiśniowym

Udko kaczki confit z sosem wiśniowym

 

Udko kaczki confit z sosem wiśniowym

Udko kaczki confit, sos wiśniowy z anyżem, czerwonym winem i goździkami z babą ziemniaczaną

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

Foto – Joanna Matyjek/Odczaruj Gary

 

 

 

Udko kaczki confit, sos wiśniowy z anyżem, czerwonym winem i goździkami z babą ziemniaczaną
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. (dla 4 osób)
  2. - udko kaczki 4szt
  3. - tłuszcz gęsi 2kg
  4. - tymianek 6 gałązek
  5. - rozmaryn 2 gałązki
  6. - czosnek 1 główka
  7. - sól morska 30g
  8. - pieprz młotkowany 15g
Sos
  1. - sok wiśniowy 0,5L
  2. - wiśnie drylowane(mrożone) – 100g
  3. - wino czerwone wytrawne 0,5L
  4. - miód 50g
  5. - goździki 8 szt
  6. - anyż 3 gwiazdki
  7. - mąka pszenna 50g
  8. - woda 50ml
Baba ziemniaczana
  1. - ziemniaki 1kg
  2. - boczek wędzony parzony 200g
  3. - cebula złota 3szt
  4. - jaja 2 szt
  5. - sól, pieprz do smaku
  6. - olej 30ml
  7. - mąka pszenna 30g
PRZYGOTOWANIE
  1. Udka kacze oczyszczamy z ewentualnych piór i nacieramy z dwóch stron solą morską, pieprzem, świeżymi ziołami i czosnkiem. Odstawiamy na noc.
  2. Na drugi dzień rozpuszczamy w garnku na bardzo wolnym ogniu tłuszcz gęsi. Pozbywamy się elementów, które zostały nie wytopione.
  3. Udka kacze oczyszczamy ze świeżych ziół i wkładamy do tłuszczu gęsiego.
  4. Dusimy je na bardzo w wolnym ogniu, przez około 2h, tak aby nie doprowadzać tłuszcz do wrzenia - wtedy udka się nam usmażą i spalą.
  5. W międzyczasie wstawiamy sos i babę ziemniaczaną.
  6. SOS: Sok wiśniowy, wino, przyprawy i cukier gotujemy do momentu zredukowania połowy płynu. Następnie dodajemy wiśnie, sprawdzamy czy sos jest odpowiednio zbalansowany w smaku (słodko-kwaśny, lekko cierpki).
  7. Wyjmujemy przyprawy i lekko zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.
  8. Do baby ziemniaczanej obieramy ziemniaki, płuczemy je i ścieramy na tarce.
  9. Odsączamy na sitku.
  10. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.
  11. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się skarmelizuje.
  12. Następnie na suchej patelni smażymy boczek.
  13. Odciśnięte ziemniaki łączymy z roztrzepanymi jajami, mąką i podsmażoną cebulą i boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  14. Gotową masę układamy do naczynia wyłożonego pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
  15. Kiedy mięso odchodzi od kości, wyłączamy ogień i wyjmujemy udka do głębokiego naczynia. Kiedy tłuszcz lekko przestygnie, zalewamy nim kaczki.
  16. Udko kacze rozgrzewamy przed podaniem w tłuszczu gęsim a następnie podsmażamy aby się zrumieniło i skóra była chrupiąca. Mięso podajemy z ciepłą babą ziemniaczaną i esencjonalnym, gęstym sosem wiśniowym.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Udko kaczki confit z sosem wiśniowym Udko kaczki confit z sosem wiśniowym

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.