WIENIEC CYNAMONOWY

wieniec cynamonowy Przepis na ten piękny wieniec otrzymałam od mojej Instagramowej koleżanki fram_boisier. To nie pierwszy cudowny przepis, który od Niej dostałam, dziękuję! :)

Oryginalny przepis pochodzi z bloga http://codziszjemnasniadanie.pl/post/49855187923.

Wieniec jest świetny. Robi się go z ciasta drożdżowego, pachnie cynamonem, przecudownie wygląda. Wcale nie jest słodki, nie jest też miękki i puszysty jak prawdziwe ciasto drożdżowe, jest raczej zwięzły i gdyby nie cynamon i cukier rzekłabym śmiało, iż wieniec jest wytrawny :)

Tak sobie myślę, że kiedy będę robiła go drugi raz, użyję mniejszej ilości mąki, może dodam czekoladę, a może jakąś dobrą konfiturę. Mniejsza ilość mąki sprawi, że ciasto będzie lżejsze. Zawsze lepiej mąkę dosypać, prawda? :)

Ten wieniec, za radą fran_boisier zjedlismy z ricottą. Pasowała idealnie, tak samo jak galaretka z fig – nie za słodka, świetna w połączeniu z ciastem i ricottą. Z pewnością takie ciasto dobrze będzie smakowało z miodem czy konfiturą.

A może dobrym pomysłem będzie posmarowanie go ostrym, pomidorowym sosem i upieczenie z szynką? To jest myśl…

Będzie pysznie, zapewniam :)

SKŁADNIKI:wieniec cynamonowy

    • pół szklanki ciepłego mleka
    • 7 g suchych drożdży (saszetka)
    • 1 łyżka cukru
    • 2 szklanki mąki (tak jest w oryginalnym przepisie)*
    • szczypta soli
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 1 żółto
    • *na wierzch*
    • 4 łyżki rozpuszczonego masła
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki cynamonu
    • cukier puder (do posypania po upieczeniu)
PRZYGOTOWANIE:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut. Drożdże w tym czasie powinny zacząć pracować, powinny się pienić.

*Mąkę przesiewamy do miski. W oryginalnym przepisie są dwie szklanki mąki. Zaczęłabym od 1,5 szklanki i ewentualnie jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypywałabym kolejne partie. Dwie szkalnki to max.wieniec cynamonowy

Do przesianej mąki dodajemy kolejne składniki: szczyptę soli, roztopione masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży. Wyrabiamy całość, formujemy kulę. Przekładamy ciasto do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (lub do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni). W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok 1 cm – kształt prostokąta. Całą powierzchnię smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem oraz cynamonem i zwijamy w rulon. Rulon przecinamy wzdłuż na pół (jak na obrazku) zachwoując scalony, górny kawalek ciasta. Dwa końce przeplatamy ze sobą, formujemy wieniec i zlepiamy końce.

Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, możemy je posmarować masłem. Wieniec pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko brązowieć, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni.

Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego, Asia :)

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *