Wigilijna zupa grzybowa Braci Golec

ZUPA-GRZYBOWA-BRACI-GOLEC

Zapraszam do zakupu pięknej, świątecznej książki, której jestem współautorką :)

„Zapach Świąt – link do sklepu

 

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA BRACI GOLEC
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 4 oczyszczone głowy karpia
  2. ok. 2 l wody
  3. 2 szkl suszonych grzybów
  4. 3 marchewki
  5. 2 pietruszki
  6. mały seler
  7. śmietana
  8. mąka
  9. makaron łazankowy
  10. listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Z warzyw, głów i przypraw ugotować wywar (spokojnie, bez pośpiechu).
  2. Kiedy głowy będą rozgotowane, wywar przecedzić.
  3. Dodać namoczone wcześniej i pokrojone grzyby.
  4. Gotować, aż grzyby zmiękną a zupa nabierze pięknego koloru i aromatu.
  5. Zaprawić śmietaną z mąką.
  6. Podawać z makaronem łazankowym.
  7. Po zupie tradycyjnie polecamy śpiewanie kolęd:)
Uwagi
  1. To jedno z tych dań z dzieciństwa, które Bracia "zabrali" do swoich domów, choć i tak najlepiej smakuje u Mamy.
  2. Na wigilijnym stole takiej grzybowej nie może zabraknąć.
  3. Sekret tej zupy, to prawdziwe grzyby z milowieckich lasów i wywar z głów karpia.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
GolecuOrkiestra

Print Friendly

Komentarze do “Wigilijna zupa grzybowa Braci Golec

  1. i o taki przepis mi właśnie chodziło żeby był inny nie tylko na wywarze z włoszczyzny ,już czuję jaki smak ma zupa pozdrawiam i wesołych świąt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *