Pierś kaczki w pomarańczach

PIERŚ-KACZKI

Piersi kaczki przygotowuję często. Sposobów na nie mam kilka. Kiedy nie mam czasu, smażę piersi kacze na patelni. Kiedy czasu mam nieco więcej, korzystam z tego przepisu – to wolno pieczone, doskonałe w smaku, różowe kacze piersi. 

Pierś kaczki pachnie dziś więc pomarańczami, winem i cynamonem.

Od doskonałych piersi kaczki w pomarańczach dzielą nas 3 kroki:

*piersi kaczki marynujemy w marynacie (kilka godzin, a może nawet i dobę)

*piersi kaczki krótko, aczkolwiek zdecydowanie obsmażamy (zaczynamy na zimnej patelni)

*piersi kaczki pieczemy – wolno i w niskiej temperaturze.

 

I już! Do dzieła więc i do pieczenia! Do wolno pieczonych, winnych piersi kaczki w pomarańczach idealnie pasuje Bourgogne 2010 od Meo Camuzet, które poleca Winoblisko.

 

Smacznego :)

Asia

Pachnąca winem i cynamonem pierś kaczki w pomarańczach
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
SKŁADNIKI
  1. 2 piersi kaczki
  2. kubek czerwonego wina
  3. łyżka konfitury pomarańczowej
  4. łyżka miodu
  5. 3 łyżki sosu sojowego
  6. łyżka świeżego, startego imbiru
  7. pół łyżeczki cynamonu
  8. gwiazdka anyżu
  9. ziarno kardamonu
  10. sól, pieprz
  11. łyżka masła
  12. pomarańcza jabłko
PRZYGOTOWANIE
  1. Piersi kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Skórę piersi delikatnie i starannie nacinamy ostrym nożem (paski lub na krzyż). Uważamy by nie naciąć mięsa.
  3. W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty – wino, konfiturę pomarańczową, miód, sos sojowy, imbir, cynamon, anyż, kardamon.
  4. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy piersi kaczki.
  5. Piersi wraz z marynatą wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki na dobrych kilka godzin lub najlepiej na cały dzień (i noc).
  6. Przed pieczeniem mięsa sparzamy pomarańczę i kroimy ją na cząstki – umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na kwałki, dokładamy do pomarańczy.
  7. Piersi kaczki po wyjęciu z lodówki odsączamy (marynatę zostawiamy).
  8. Na zimnej patelni układamy piersi – skórką do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy piersi ok. 4 minut. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty. Tak podsmażone mięso przekładamy do naczynia z pomarańczami i jabłkami, polewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego do 90 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
  9. W międzyczasie piersi możemy obracać i polewać sosem.
Uwagi
  1. Piersi pieczone przez 90 minut będą w środku wypieczone i delikatnie różowe.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 Kaczka-w-pomarańczach. pierś-kaczki-z-pomarańczach kaczka-w-pomarańczach

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *