Zakwas na żurek

ZAKWAS NA ŻUREK

 

 

Domowy i pachnący czosnkiem i przyprawami. Zapraszam po przepis na zakwas na żurek.

ZAKWAS NA ŻUREK
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. szklanka mąki żytniej
  2. 4 szklanki wody letniej
  3. kawałek suchego chleba razowego
  4. 5 ząbków czosnku (pokrojone)
  5. 3 -4 liście laurowe
  6. 5 ziaren ziela angielskiego
  7. pieprz, majeranek - szczypta
PRZYGOTOWANIE
  1. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz kawałki czosnku, mieszamy.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie dokładnie mieszamy.
  3. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
  4. Po zakwaszeniu zakwas przechowujemy w lodówce
Adapted from Mama i Tata
Adapted from Mama i Tata
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *