ZAPIEKANY CAMEMBERT Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

ZAPIEKANY CAMEMBERT Z KARMELIZOWANĄCEBULĄPyszne, proste i pewnie kaloryczne… Ale warto, bo smak roztopionego sera w połączeniu z karmelizowaną cebulą jest niebiański.

Camembert zachwyca w smaku swoją delikatnością. Uwielbiam go w wersji normalnej, pieczonej czy też smażonej w panierce. Zawsze jem w połączeniu czy to z żurawiną czy sosem wiśniowym czy też z dodatkiem innej, kwaśnej konfitury.

Przygotowanie karmelizowanej cebulki nie jest trudne. Ja wykorzystałam małą białą cebulkę, ale możecie oczywiście skarmelizować cebulę czerwoną. Cebulę podsmażyłam na maśle, dodałam łyżkę miodu (miod możecie zastąpić cukrem brązowym lub muscovado), ocet balsamiczny i miód pitny. Dusiłam wszystko kilkanaście minut. To świetny pomysł na cebulę, która mozecie później dodać do pizzy czy też mięsa.

ZAPIEKANY CAMEMBERT Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

   * 2 serki camembert (smak wg gustu)

   * 2 czerwone cebule  (lub garść małych cebulek)

   * łyżeczka masła

   * 4 łyżki octu balsamicznego

   * łyżka miodu lub łyzka brązowego cukru

   * 3 łyżki miodu pitnego

 

ZAPIEKANY CAMEMBERT Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄPRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła (łyżeczkę), wrzucamy cebulę, dodajemy szczyptę soli, podsmażamy chwilę, az cebula zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny, miód pitny, miód (lub cukier brązowy czy też muscovado) i redukujemy całość ok. 10 minut mieszając co jakiś czas. Cebula powinna być miękka, a sos zredukowany, oblepiajacy cebulę.

W czasie przygotowania cebuli rozgrzewamy patelnię lub piekarnik. Na patelni podpiekamy cały ser po ok 2-3 minuty z każdej strony. Ser powiniec się zrumienić i być miękki w środku.

Możemy też ser upiec w piekarniku. W piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zapiekamy ser ok 15 minut w 180 stopniach. Ser powinien być bardzo miękki w środku – możemy to sprawdzić delikatnie naciskając go palcem.

Smacznego :)

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *