Zapiekany ryż z jabłuszkiem z sosem śmietankowo – cynamonowym

Taki ryż to smak mojego dzieciństwa. Pachnące jabłkiem i cynamonem danie, całość polana słodką śmietaną – pychota. Zapiekany ryż z jabłuszkiem robię często mojemu synkowi. Jest bardzo pożywny i zdrowy.

Przygotowanie jest proste i pewnie większość z Was jadła takie danie. A jeśli nie, to spróbujcie, bo jest przepyszne.

To propozycja idealna na podwieczorek lub obiad bezmięsny. Polecam! :) 

 

Ryż zapiekany z jabłuszkiem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 torebki ryżu (ja używam jaśminowego - pięknie pachnie)
  2. 5-6 sporych jabłuszek
  3. cukier, cynamon, kilka kropli soku z cytryny, łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
  4. masło - do natarcia formy żaroodpornej
  5. śmietanka 30% (200 ml)
  6. jogurt naturalny (200 ml) + cukier + cynamon
PRZYGOTOWANIE
  1. Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu (20 min we wrzącej, lekko osolonej wodzie). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki cukru i cynamon, całość mieszamy.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a w nim układamy jedną warstwę ryżu, na nią dajemy część jabłek, na jabłuszkach ponownie układamy ryż, a na nim ponownie jabłka.
  3. Śmietankę 30% mieszamy z łyżką cukru, cynamonem oraz wanilią. Nasz przełożony jabłuszkiem ryż zalewamy śmietanką.
  4. Wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
  5. Upieczony ryż proponuję podać z sosem najlepszym na świecie.
  6. To zwykły jogurt naturalny wymieszana z cukrem i cynamonem, ale smak niezwykły, zapewniam :) Jogurt niech będzie lekko schłodzony, idealnie skomponuje się z gorącym, lekko chrupiącym ryżem i soczystymi jabłkami.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *