Ziemniaki smażone i zsiadłe mleko

ZIEMNIAKI SMAŻONE I ZSIADŁE MELKONajlepszy obiad na świecie, najprostszy, smak dzieciństwa i lata. Otwart balkon, zwiewna firanka, słońce i Mama w kuchni…

Takie mam myśli kiedy smażę ziemniaki i wiem, ze podam do nich kefir lub zsiadłe mleko…

Moja Mama robi takie ziemniaki i nie ma lepszych. Podsmaża cebulę, dodaje pokrojone w plastry ziemniaki. Obowiązkowo dodaje również listek laurowy i ziele angielskie. Bez tych przypraw nigdy ziemniaki nie będą tak dobre.

Ziemniaki Mama podaje z jajkiem sadzonym, które ma półpłynne żółtko.

Do ziemniaków i jajka Mama zawsze podawała zsiadłe mleko, które sama nastawiała. Miała taki dzbanuszek, do którego wlewala mleko, chowała je do dolnej szafki przy lodówce i wyjmowała zsiadłe. Do obiadu mleko musiało być zawsze zimne. Nakładałysmy na łyżkę ziemniaki, kawałek jajka i całość zanurzałyśmy w kubku z mlekiem.

Taki obiad to powrót do smaków dzieciństwa, do rodzinnego domu, do smaków lata, za którym bardzo tęsknię. I najlepiej smakuje u Mamy. Szkoda, że mam Ją tak daleko…

ZIEMNIAKI SMAŻONE I ZSIADŁE MLEKO
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. olej
  2. cebula
  3. ziemniaki
  4. sól
  5. listek laurowy
  6. ziele angielskie (3)
  7. jajka
  8. zsiadłe mleko/kefir/maślanka – zimne
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
  2. Podsmażamy cebulę na oliwie aż zmięknei (5-7 min).
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry (4,5 mm).
  4. Plastry nie moga być za cienkie.
  5. Ziemniaki płuczemy, osuszamy i dodajemy do lekko podsmażonej cebulki.
  6. Do ziemniaków dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, całość solimy.
  7. Patelnię przykrywamy i co ok. 5-7 do 10 minut mieszamy całość.
  8. Smażenie trwa ok. 20 minut. Ziemniaki ładnie się przyrumienią i zmiękną.
  9. Do ziemniaków podajemy jajko sadzone lub jajko w koszulce.
  10. Do całości podajemy zimne, zsiadłe mleko, kefir lub maślankę.
  11. Smacznego :)
  12. Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

ZIEMNIAKI SMAŻONE I ZSIADŁE MELKO

2 Komentarzy

  • K55

    Aż skomentuję! :) Ja mam inny przepisik:
    Składniki:
    -ugotowanie ziemniaki/usmażone ziemniaki,
    -kwaśne mleko.

    Gotujemy/smażymy ziemniaki, po ugotowaniu/usmażeniu nabieramy ziemniaki do miski ,a potem mieszamy ziemniaki z kwaśnym mlekiem :)
    Mowie wszystkim! Pycha! UWAGA! UZALEŻNIA.

    PS. Ogółem tak pomieszane nie wygląda zbyt ładnie, ale smak jest dobry, a to najważniejsze!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.