Zupa krem z jarmużu

krem z jarmużu

Czym właściwie jest jarmuż? Jarmuż to warzywo pochodzące z rodziny kapustnych. Pięknie rośnie, jego liście mogę być ogromne i karbowane. Jest bardzo cennym warzywem, szczególnie o tej porze roku. Jarmuż zawiera w sobie mnóstwo karotenu i witaminy C, błonnik, witaminę D i E.

Jarmuż świetnie smakuje w sałatkach, idealnie pasuje do pieczonej kaszy z warzywami. Od chipsów z jarmużu naprawdę można się uzależnić, a zupa krem z jarmużu z pewnością podbije Wasze podniebienia i serca.

 

ZUPA KREM Z JARMUŻU
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. *dla dwóch osób
  2. 2 szklanki jarmużu
  3. mała cebula
  4. 4 ziemniaki
  5. 4-5 szklanek bulionu
  6. sól, pieprz do smaku
  7. łyżka masła
  8. dwie łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE
  1. Jarmuż płuczemy, wycinamy błonki. Klika listków odkładamy – uprażymy je na koniec.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle.
  3. Dodajemy jarmuż, podsmażamy chwilkę całość
  4. Do cebuli i jarmużu dolewamy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
  5. Zupę miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku.
  6. Liście jarmużu, które wcześniej odłożyliśmy, podsmażamy na osobnej patelni aż lekko się zrumienią.
  7. Dodajemy je do zupy już na talerzu.
  8. Całość oprószamy tartym parmezanem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
zupa krem z jarmużu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.