Zupa krem z pieczonej papryki

zupa-krem-z-pieczonej-papryki

Ze wszystkich warzyw lubię najbardziej te pieczone. Pieczone buraki, pieczona dynia czy pieczona papryka sprawiają, że smak wydaje się aksamitniejszy i bardziej ujarzmiony. Zupa krem z pieczonej papryki oprócz cudownego koloru ma jeszcze wspaniały aromat. Najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale gdy po upieczeniu zamkniemy ją szczelnie w woreczku lub umieścimy w ganrku i przykryjemy folią, skórka po kilkunastu minutach sama zacznie odchodzić.

Do tego kremu świetnie pasują zioła, czosnkowe grzanki i np. twardy ser – może feta.  

Pozdrowienia, A.

 

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. 5 czerwonych papryk
  2. 4 ząbki czosnku
  3. cebula
  4. oliwa z oliwek
  5. ok. 1 l bulionu
  6. sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Paprykę myjemy, nacinamy u góry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Tak ułożone papryki skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30-40 minut. Skórki papryk powinny zbrązowieć.
  3. Po upieczeniu papryki (możemy każdą osobno) wkładamy do worka foliowego na ok. 15 minut. ***
  4. Po tym czasie wyjmujemy papryki z worka i ściągamy z nich skórkę. Powinna sama ładnie schodzić.
  5. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę – aż cebula zmięknie, a czosnek zacznie pachnieć. Dodajemy papryki, mieszamy całość.
  6. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  7. Po tym czasie miksujemy zupę na gładko i doprawiamy do smaku.
  8. Podajemy z grzankami, kroplami dobrej oliwy i ziołami.
Uwagi
  1. *** Po upieczeniu papryki możemy włożyć do worka foliowego, a możemy również przykryć naczynie folią i zaczekać aż papryki ostygną. Skórka powinna zmięknąć i sama odchodzić.
  2. **** Wykorzystuję pomysł z workami i nigdy żaden się nie stopił. Jeśli jednak macie wątpliwości czy obawy, wykorzystajcie pomysł na przykrycie naczynie folią.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Krem-z-pieczonej-papryki

4 Komentarzy

Skomentuj Katalog Smaków Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.