Zupa krem z topinambura

zupa4Mój Tata powiedział mi, że w rościńskim lesie i nie tylko, topinamburem karmią dziki. Dziki widocznie wiedzą co dobre, bo zajadają się bulwami słonecznika w najlepsze!

Jeśli gdziekolwiek zobaczycie topianmbur, nie zwlekajcie, kupujcie i gotujcie, bo nie dosyć, że jest bardzo zdrowy, to w dodatku świetnie smakuje. Smakuje jak słonecznik, pięknie pachnie, jest delikatny i aksamitny lecz charakterystyczny w smaku.

 Piekłam go już nie raz z innymi warzywami, dodawałam do kaszy, robiłam domowe rosołki z jego dodatkiem. Teraz przyszła kolej na zupę krem z topinambura, którą podałam z płatkami parmezanu, oliwą truflową i słonymi paluszkami z ciasta francuskiego.

Przygotowanie tej zupy zajęło mi trochę mniej niż 30 minut.

ZUPA KREM Z TOPINAMBURA
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. łyżka masła
  2. ząbek czosnku
  3. szalotka
  4. 10 korzeni topinambura
  5. 3-4 ziemniaki
  6. listek laurowy
  7. 3 ziarenka ziela angielskiego
  8. litr bulionu
  9. wiórki parmezanu
  10. oliwa truflowa lub zwykła oliwa z oliwek
  11. kilka pasków ciasta francuskiego gotowego
  12. sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany czosnek i pokrojona w kostkę szalotkę. Podsmażamy chwilę, aż zacznie pachnieć. Ważne: czosnek nie może się przypalić.
  2. Topinambur i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  3. Dodajemy do czosnku i szalotki.
  4. Do warzyw wrzucamy również listek laurowy i ziele angielskie.
  5. Całość podmsażamy 5-7 minut, aż smaki połączą się ze sobą.
  6. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem – ok. 1 litra.
  7. Garnek przykrywamy, trzymamy na niewielkim gazie i gotujemy ok 15 minut aż warzywa zmiękną.
  8. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  9. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy paski ciasta francuskiego zwinięte w świderek i posolone. Paski pieczemy ok 15 minut – na złoty kolor.
  10. Kiedy warzywa w zupie będa miekkie, wyjmujemy listek laurowy i ziele angielskie i miksujemy całość na gładką masę.
  11. Zupę krem doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  12. Na talerzu zupę oprószamy płatkami parmezanu, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy truflowej oraz dodajemy paluchy z ciasta francuskiego.
  13. Smacznego!
  14. Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
zupa1

zupa2

topinambur

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *