Krem ze szparagów i groszku

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW I ZIELONEGO GROSZKUBardzo szparagowy jest i ten tydzień i cały maj, więc zapraszam po przepis na pyszny krem – ze szparagów i zielonego groszku.

 

KREM ZE SZPARAGÓW I GROSZKU
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Łyżka masła
  2. Cebula
  3. Kubek zielonego groszku (może być mrożony)
  4. Pęczek szparagów
  5. litr bulionu
  6. Sól, świeżo mielony pieprz
  7. Śmietana 12% - opcjonalnie
  8. Oliwa z oliwek - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
  1. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy groszek.
  2. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce oraz główki.
  3. Końce wyrzucamy, a główki zachowujemy.
  4. Szparagi (bez główek) kroimy na kawałki i dodajemy do groszku i cebuli. Podsmażamy chwilę całość ok 5-7 minut.
  5. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 minut.
  6. Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy całość na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Zupę krem możemy podać z łyżką kwaśnej śmietany. Możemy skropić ją również kilkoma kroplami oliwy.
  8. Na samym końcu dodajemy do zupy główki szparagów, które wcześniej odłożyliśmy.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW I ZIELONEGO GROSZKU

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *