Zupa szczawiowa

ZUPA SZCZAWIOWAZupa szczawiowa to smak wiosny, lata i domu rodzinnego. Uwielbiam zupę szczwiową, którą robi moja Mama. Obowiązkowo  zupa zawsze była zabielana śmietaną i podawana z ugotowanym na twardo jajkiem.

Szczaw jest świetnym dodatkiem do zup, sosów czy kanapek. Zawiera wiele witamin, żelazo, magnez, wapń, ale z jego spożyciem trzeba uważać, ponieważ ma w sobie kwas szczawiowy.

Dziś zapraszam po przepis na pyszną domową szczawiówkę ;)

 

 

 

 

ZUPA SZCZAWIOWASKŁADNIKI:

  • 1,5 – 2 litry bulionu (użyłam miesnego wraz z kawałkami mięsa)
  • 3 młode marchewki
  • młoda pietruszka
  • pęczek szczawiu
  • jajko (po 1 na osobę)
  • łyżka masła
  • 200 ml śmietany 12%

 

 

 

 

 

 

 

ZUPA SZCZAWIOWAPRZYGOTOWANIE:

Ugotowany wcześniej bulion wlewamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kawałki warzywa (marchewkę i pietruszkę). Trzymamy całość na małym gazie.

Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, przesmażamy szczaw – kilka minut.

Dodajemy szczaw do zupy, gotujemy całość kilka minut (5 do 10 minut). Do osobnej miski odlewamy chochlę zupy, dodajemy śmietanę, mieszamy całość i wlewamy do zupy. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę/dwie mąki (w celu zagęszczenia zupy, ja pomijam).

Zupę szczwiową doprawiamy do smaku solą  pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Ja dodatkowo dodałam do zupy kawałki mięsa z bulionu.

 

Smacznego,

Asia.

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *