Żurawinówka, nalewka z żurawiny

NALEWKA-ŻURAWINOWA
Żurawina to samo zdrowie. Zawiera w sobie wiele cennych witamin i soli mineralnych. Ma cudowne właściwosci lecznicze. Owoc żurawiny ma charakterystyczny cierpko – słodki smak.

Dosyć długo możemy przechowywać ją w lodówce – ok. sześciu tygodni, w zamrażalniku nawet rok. Ale kto by się bawił w przechowywanie :)

Z żurawiny możemy zrobić pyszny sok, idealny do herbaty. Możemy przerobić ją na konfiturę, która wspaniale smakuje z serami, pieczoną kaczką, pasztetem czy innym mięsem. Możemy również z żurawiny nastawić cudną nalewkę. Jej kolor jest pieknie czerwony, głęboki, a smak powalajacy.

Przepis na tę nalewkę podał mi Pan Paweł Graś. Bardzo dziękuję :)

 

*dostaję wiele uwag dot. podgrzewania zlanego płynu. Nie musicie tego robić. Tak jest w oryginalnym przepisie Pana Pawła. Jeśli obawiacie się o utratę cennych składników, dosypcie cukier, dolejcie spirytus i mieszajcie często całość.

*żurawinówka wychodzi słodka. Jeśli więc nie lubicie słodkich nalewek, użyjcie połowy cukru.

ŻURAWINÓWKA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 3 szklanki żurawiny
  2. pół litra wódki
  3. 2,5 szklanki cukru
  4. 0,25 l spirytusu
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, przebieramy, pozbywamy się listków i gałązek.
  2. Żurawinę mielimy w maszynce lub konkretnie rozgniatamy.
  3. Zalewy ją wódką i odstawiamy na 10 dni.
  4. Po tym czasie zlewamy cały płyn, pozostałe owoce odciskamy np. przez gazę.
  5. Zlany płyn lekko podgrzewamy, dodajemy do niego 2,5 szklanki cukru – mieszamy do rozpuszczenia.
  6. Płyn studzimy, a następnie dodajemy do niego spirytus. Wszystko odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie żurawinówkę przelewamy do butelek.
  7. Pozdrowienia :)
  8. Asia
Adapted from Paweł Graś
Adapted from Paweł Graś
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
NALEWKA-Z-ŻURAWINY ŻURAWINÓWKA

Print Friendly

Komentarze do “Żurawinówka, nalewka z żurawiny

  1. atrasznie szkoda tych owoców…. Proponowałbym rozwiązanie alternatywne: 3 szklanki żurawin, 1 szklanka cukru, 3/4 litra wódki (lub – jeśłi ktoś woli trunek mocniejszy – 1/2 litra plus ćwiartka spirytusu). Czyste, przebrane owoce kroi się na pół każdy, zalewa wódką i zasypuje cukrem. Przez pierwszy tydzień codziennie trzeba butelką/słojem pomiąchać, co rozpuści cukier. Później – miąchanie wskazane co kilka dni. Po 3-4 tygodniach nalewka dostanie pięknej intensywnej barwy. Jeśli będzie zbyt wytrawna, można ją dosłodzić i odstawić na kolejnych kilka dni. I teraz najważniejsze: po zlaniu nalewki można spożyć owoce, i być może to jest jeszcze przyjemniejsze niż sama nalewka ;)))

          1. Nalewkę można dosłodzić cukrem, cukrem brązowym lub miodem. Osad zbiera się z miodu lub resztek owoców. Aby nie przelać nalewki z osadem, filtruje się ją (np. przez filtr do kawy lub gazę). Można też trzymać nalewkę w dużym słoju, a kiedy osad zbierze się na dole, delikatnie przelać całość do butelek. Osad zostanie na dole.

    1. A ja proponuję najpierw pomacerować w samym alkoholu owoce a potem wsypać cukier do owoców po uprzednio odlanym nalewie i poczekac kilka dni aż cukier się rozpuści. Dopiero wtedy połączyć nalew z syropem. Wiele jest przepisów ale szczerze powiedziawszy są one słabe. Pzdr

  2. Proponuje dodac maliny lub sok z malin. Nalewka na samych zurawinach jest jakas nijaka. Ja dalam sok z malin juz po odsaczeniu. Po dwoch dniach smak rewelacyjny!
    Dziekuje autorce za pomysl i przepisy na nalewki.

  3. Nadmierne podgrzewanie doprowadza do utraty minerałów i witamin. Czy nie korzystniejsze byłoby zasypanie żurawiny cukrem i przez codzienne mieszanie doprowadzić do rozpuszczenia ?

  4. Robię bardzo podobno, tylko wcześniej przemrażam owoce żurawiny, wtedy jakoś dla mnie lepsza jest. Czasem dodaję laskę wanilii. Masz może jakiś dobry patent na pigwówkę? Próbowałam kiedyś u znajomych, była przepyszna, z lekką nutką ziół chyba jakiś, ale nie chcą podzielić się przepisem. Wszystko co do tej pory próbowałam to jednak nie to.. :(

  5. Czy na ten czas odstania 10 i 14 dniowy może to stać w garnku przykryte pokrywką czy musi być w czymś zakrecanym ? Chodzi o to czy alkochol się nie utleni jak nie będzie zakręcone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *