Żurek

żurek

Uwielbiam żurek. I choć robię go bardzo często (Karol za nim przepada), najbardziej kojarzy mi się ze Świętami. Dzisiejszy żurek wyszedł genialny – może dlatego, że zajęłam się nim bardzo dokładnie i tylko jemu poświęciłam uwagę :)

To naprawdę prosta zupa, podkręcona najlepszymi dodatkami – chrzanem, śmietaną, czosnkiem i ziołami.

PRZEPIS NA ZAKWAS

 

ŻUREK
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. włoszczyzna
  2. biała kiełbasa
  3. 3 listki laurowe
  4. kilka ziarenek ziela angielskiego
  5. zakwas domowy
  6. kilka ziemniaków
  7. pół słoiczka chrzanu
  8. pół główki czosnku
  9. suszony grzybek
  10. jajka ugotowane na twardo ( jedno jajo na talerz)
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnka wrzucamy kiełbasę, listki laurowe oraz ziele angielskie.
  2. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy kiełbasę ok 40 minut, zbieramy szumowiny. Możemy kiełbasę wyjąć (ja zostawiłam).
  3. Dorzucamy obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, por, seler), całe ząbki czosnku i grzybka.
  4. Po ok. 20-30 minutach wlewamy zakwas. Na samym końcu dorzucamy ziemniaki. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.
  5. W misce rozrabiamy śmietanę (ok. 3 łyżek) wraz z gorącym wywarem – należy tak zrobić, by śmietana dodana bezpośrednio do zupy nie zważyła się. Rozrabiamy ją więc w misce z wywarem i powolutku dolewamy do garnka.
  6. Dodajemy pół słoiczka chrzanu, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli w smaku brakuje Wam czegoś konkretnego, dorzućcie więcej chrzanu i wyciśnijcie czosnek bezpośrednio do zupy.
  7. Wszystkim składnikom dajemy chwilę, by się przegryzły.
  8. Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz posmarowanym masłem chlebem żytnim na zakwasie.
  9. Czasami podsmażam na patelni cebulę, ugotowaną kiełbasę i wędzony boczek i wszystko to dodaję do zupy. Ta propozycja jest równie pyszna.
  10. Pozdrowienia :)
  11. Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *