Brak produktów w koszyku
Ajerkoniak z wanilią
Uwielbiam ajerkoniak. Najbardziej w kieliszku czy małej szklaneczce, z lodem, choć równie bosko smakuje lekko ciepły…
Wiem już, że nie można przelewać go do butelek, bo ciężko sie później dostać do ostatnich kropli. Zawsze więc przechowuję mój likier jajeczny w słoiku.
Ajerkoniak robię z wódką, cukrem, zagęszczonym mlekiem niesłodzonym i prawdziwą wanilią. Jest przepyszny. To świetny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego, wspaniała pyszność na zimowe wieczory…
SKŁADNIKI:
* 5 żółtek
* szklanka cukru pudru
* szklanka wódki
* puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
* laska wanilii
Jajka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy (zrobimy z nich pyszną bezę!), Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy z żółtek wlewamy powoli mleko zagęszczone
niesłodzone – miksujemy całość. Do żółtek, cukru i mleka wlewamy wódkę – powoli, stale miksując.
Masę przelewamy przez sitko do czystej miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarna. Ziarenka wanilii dodajemy do miski z ajerkoniakiem. Wydrążoną laskę wanilii możemy przekroić na pół i włożyć do słoiczków, Słoiki napełniamy ajerkoniakiem. Przechowujemy w lodówce.
Ajerkoniak trzymany w lodówce zawsze gestnieje. (uuuuwielbiam taki!). Jeśli chcemy, by był bardziej dostępny, wyjmijmy go z lodówki i ogrzejmy w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Asia :)
Dodaj komentarz