Azjatycka makrela

Mam nadzieję, że poświątecznie macie jeszcze ochotę na rybę, bo mam dla Was przepis na kapitalną, azjatycką, pieczoną makrelę.

I choć uwielbiam smażoną, świeżą makrelę to jeśli uda Wam się kupić świeżą makrelę, spróbujcie przyrządzić ją właśnie w taki sposób :)

 

 

Składniki:

makrela świeża 2 szt

Sos sojowy 2 łyżki

Sos ostrygowy 2 łyżki

Czosnek 1 ząbek

Chilli 1 szt

Sambal olelek 1 łyżeczka

Sezam 1 łyżka

Olej sezamowy 1 łyżeczka

Miód 1 łyżka

świeża kolendra

limonka

sezam

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos należy razem wymieszać. Oczyszczoną makrelę nacinamy na skórze, możemy do środka wsadzić gałązki kolendry. Marynatą polewamy makrelę i całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (w zależności od wielkości ryby).

Po upieczeniu posypujemy danie kolendrą i sezamem.

 

Przepis przygotowałam w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.