Brak produktów w koszyku
Azjatycka makrela

Mam nadzieję, że poświątecznie macie jeszcze ochotę na rybę, bo mam dla Was przepis na kapitalną, azjatycką, pieczoną makrelę.
I choć uwielbiam smażoną, świeżą makrelę to jeśli uda Wam się kupić świeżą makrelę, spróbujcie przyrządzić ją właśnie w taki sposób :)
Składniki:
makrela świeża 2 szt
Sos sojowy 2 łyżki
Sos ostrygowy 2 łyżki
Czosnek 1 ząbek
Chilli 1 szt
Sambal olelek 1 łyżeczka
Sezam 1 łyżka
Olej sezamowy 1 łyżeczka
Miód 1 łyżka
świeża kolendra
limonka
sezam
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos należy razem wymieszać. Oczyszczoną makrelę nacinamy na skórze, możemy do środka wsadzić gałązki kolendry. Marynatą polewamy makrelę i całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (w zależności od wielkości ryby).
Po upieczeniu posypujemy danie kolendrą i sezamem.
Przepis przygotowałam w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie
Dodaj komentarz