Brak produktów w koszyku
Baba Ghanoush

BABA GHANOUSH to pyszna i bardzo prosta do przygotowania pasta z pieczonych bakłażanów. Jeśli lubicie hummus, pokochacie też babę ghanoush.
Tajemnicą baby ghanoush jest opalany bakłażan. Najlepiej opalić go nad ogniem. Podczas opiekania skórka będzie wyjątkowa pachniała, a miąższ będzie miękł.
Babę ghanoush można podać z dowolnymi dodatkami, dokładnie tak jak hummus. Może być z pietruszką, chrzanem, granatem, mięsem. Moja pasta pachniała kolendrą, chilli i dobrą oliwą z oliwek.
Do baby ghanoush możecie upiec chlebki pita. Możecie też kupić je gotowe. Możecie też smakować ją z grzankami, dobrym chlebem czy też grissini.
Z pięciu bakłażanów przygotowałam solidną miskę pasty.
- 5 bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pasty z sezamu tahini
- łyżeczka kminu rzymskiego
- oliwa z oliwek
- sól
- pasta chilli
- kolendra
- chlebki pita
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (jesli mamy funkcję grilla, włączamy ją).
- Bakłażany myjemy, wycieramy.
- Opalamy je nad ogniem – aż skórka będzie czarna i zacznie pachnieć. Potrwa to ok. 10-15 minut.
- Opalone bakłażany przekładamy do piekarnika i pieczemy je ok. 20 minut, aż będą miękkie.
- Upieczone, miękkie bakłażany przecinamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy z nich upieczony środek.
- Do bakłażanów dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę soli, dwie łyżki oliwy z oliwek i małą garść świeżej kolendry.
- Miksujemy wszystko na gładką masę.
- Do pasty dodajemy również łyżkę pasty chilli, ponownie miksujemy.
- Smakujemy pastę i ewnetualnie doprawiamy do smaku.
- Babę ghanoush chłodzimy w lodówce.
- Przed podaniem polewamy pastę z bakłażana oliwą z oliwek, dodajemy pastę chilli i posypujemy kolendrą.