Brak produktów w koszyku
Babki pomarańczowo – szafranowe

Przygotowania do Świąt czas zacząć. Dziś zapraszam po przepyszne i bardzo proste do przygotowania babki. Babkę można upiec jedną, dużą. Można też użyć mniejszych, silikonowych foremek. Babki pięknie pachną szafrenem i pomarańczami, są magiczne :)
Przepis na te babki oraz inne wspaniałości znajdziecie w najnowszym Magazynie SMAQ, do którego pobrania gorąco zapraszam :)
Asia
BABKI SZAFRANOWE
2015-03-28 21:14:53
SKŁADNIKI
- SKŁADNIKI – na 1 dużą babkę lub 4 małe
- 250 g drobnego cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu z wanilii
- łyżka rumu
- szczypta szafranu
- skórka otarta z pomarańczy
- masło + bułka tarta – do posmarowania formy
- lukier: 100 g cukru pudru + 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt z wanilii. Podczas miksowania wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy.
- Szafran zalewamy łyżką ciepłej wody oraz łyżką rumu.
- Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
- Do masła, cukru i jajek dodajemy szafran i skórkę z pomarańczy – miksujemy.
- Następnie małymi partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Ciasto miksujemy na gładką masę.
- Formę do pieczenia babek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
- Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając 100 g cukru pudru z 3 łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz