Bakłażan w sosie słodko-ostrym

bakłażan w sosie słodko-pikantnym

bakłażan w sosie słodko-pikantnym

Bakłażan w sosie słodko-ostrym smakuje orientalnie. Może to za sprawą oleju sezamowego, może za sprawą samego sezamu. Pewnie też trochę dzięki chilli i dymce. Całość łagodzi miód, a ja Wam powiem, że tak przygotowany bakłażan jest przepyszny. Podany z zimny, gęstym jogurtem może być samodzielnym daniem lub dodatkiem, np. do mięsa.

BAKŁAŻAN W SOSIE SŁODKO-PIKANTNYM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
45 min
PRZYGOTOWANIE
45 min
dla 2 osób
  1. 4 bakłażany
  2. sól
  3. 4 łyżki oliwy z oliwek
  4. 2 łyżki oleju sezamowego
  5. 2 ząbki czosnku
  6. niewielka papryczka chilli
  7. 3 łyżki octu ryżowego
  8. 3 łyżki miodu
  9. garść dymki
  10. ziarna sezamu
  11. *dodatkowo do podania zimny, gęsty jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE
  1. Bakłażana myjemy, odcinamy końce i kroimy go wzdłuż, a następnie w dowolne kawałki.
  2. Bakłażana przekładamy na sitko i solimy. Po ok. 20-30 minutach, kiedy na bakłażanie pojawią się kropelki płynu, wycieramy go. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
  3. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy olej sezamowy. Dokładamy posiekany czosnek i chilli, a kiedy wszystko zacznie pachnieć, wrzucamy bakłażana.
  4. Podsmażamy go 10 - 15 minut na zloty kolor. W międzyczasie (w połowie smażenia) dodajemy ocet ryżowy oraz miód.
  5. Całość mieszamy tak, aby wszystkie smaki przegryzły się, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  6. Na koniec dodajemy do bakłażana ziarna sezamu, a przed podaniem dymkę.
Uwagi
  1. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis z Magazynu Kuchnia.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
bakłażan w sosie słodko-pikantnym bakłażan w sosie słodko-pikantnym bakłażan w sosie słodko-pikantnym bakłażan w sosie słodko-pikantnym bakłażan w sosie słodko-pikantnym

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.