Brak produktów w koszyku
Bakłażan w sosie słodko-ostrym
Bakłażan w sosie słodko-ostrym smakuje orientalnie. Może to za sprawą oleju sezamowego, może za sprawą samego sezamu. Pewnie też trochę dzięki chilli i dymce. Całość łagodzi miód, a ja Wam powiem, że tak przygotowany bakłażan jest przepyszny. Podany z zimny, gęstym jogurtem może być samodzielnym daniem lub dodatkiem, np. do mięsa.
BAKŁAŻAN W SOSIE SŁODKO-PIKANTNYM
2015-08-18 17:26:34
PRZYGOTOWANIE
45 min
dla 2 osób
- 4 bakłażany
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- niewielka papryczka chilli
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- garść dymki
- ziarna sezamu
- *dodatkowo do podania zimny, gęsty jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana myjemy, odcinamy końce i kroimy go wzdłuż, a następnie w dowolne kawałki.
- Bakłażana przekładamy na sitko i solimy. Po ok. 20-30 minutach, kiedy na bakłażanie pojawią się kropelki płynu, wycieramy go. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
- Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy olej sezamowy. Dokładamy posiekany czosnek i chilli, a kiedy wszystko zacznie pachnieć, wrzucamy bakłażana.
- Podsmażamy go 10 - 15 minut na zloty kolor. W międzyczasie (w połowie smażenia) dodajemy ocet ryżowy oraz miód.
- Całość mieszamy tak, aby wszystkie smaki przegryzły się, ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Na koniec dodajemy do bakłażana ziarna sezamu, a przed podaniem dymkę.
Uwagi
- Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis z Magazynu Kuchnia.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
mopswkuchni
Wspaniały sposób na bakłażana. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)