Brak produktów w koszyku
Bardzo kruche tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Kruche ciasto ma to do siebie, że pięknie czaruje. Czaruje tak wspaniale, że racząc się jego smakiem łatwo zapomnieć ile w nim masła… No tak… Ale gdyby nie masło, nie byłoby tak uroczo kruche i pyszne.
Bardzo kruche tartaletki z kremem cytrynowym i bezą
2016-02-20 19:18:28
Do przygotowania ok. 6 tartaletek (lub 1 tartę) potrzebujemy
*ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 75 g cukru pudru
- *do foremek – masło + bułka tarta
*lemon curd
- 4 cytryny
- 8 łyżek cukru pudru
- 60 g masła
- 3 jajka
*beza
- 4 białka
- 160 g cukru drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
- 1 łyżka octu
CIASTO KRUCHE
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło w kawałkach.
- Całość siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
LEMON CURD
- Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, dajemy wszystko do garnuszka.
- Dodajemy cukier oraz masło, na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
- Jajka w osobnej miseczce roztrzepujemy.
- Kiedy cytryny z masłem będą gorące, a cukier się rozpuści, małym strumieniem wlewamy jajka do garnuszka – STALE MIESZAMY.
- Mieszamy ok. 5minut aż masa zacznie gęstnieć.
- Lemon curd przelewamy do słoika lub miski i schładzamy w lodówce – masa stężeje.
BEZA
- Białka ubijamy na sztywno stopniowo, małymi partiami dodając cukier.
- Na koniec dajemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu. Piana musi sztywna i lśniąca.
CAŁOŚĆ
- Foremki do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Schłodzone ciasto delikatnie podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i wycinamy koła do tartaletek. Możemy foremki do tartaletek przykładać do ciasta, wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem.
- Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut – na delikatnie złoty kolor.
- Podpieczone tartaletki, studzimy, nakładamy do nich lemon curd.
- Na lemon curd nakładamy ubitą na sztywno pianę z białek.
- Ponownie wstawiamy tartaletki do piekarnika – na ok. 15 -20 minut do 160 stopni.
- Jeśli macie palnik, mozecie wykorzystać go do podpieczenia bezy. Ja tak właśnie zrobiłam. Wystarczy opiec/opalić bezę średnim płomieniem z każdej strony.
- Jeśli nie macie foremek do tartaletek, z podanych składników możecie zrobić normalnej wielkości tartę.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz