Bardzo kruche tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

BARDZO KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄKruche ciasto ma to do siebie, że pięknie czaruje. Czaruje tak wspaniale, że racząc się jego smakiem łatwo zapomnieć ile w nim masła… No tak… Ale gdyby nie masło, nie byłoby tak uroczo kruche i pyszne.

 

Bardzo kruche tartaletki z kremem cytrynowym i bezą
Napisz recenzję
Drukuj
Do przygotowania ok. 6  tartaletek (lub 1 tartę) potrzebujemy
    *ciasto kruche
    1. 250 g mąki pszennej
    2. 150 g zimnego masła
    3. 2 żółtka
    4. 75 g cukru pudru
    5. *do foremek – masło + bułka tarta
    *lemon curd
    1. 4 cytryny
    2. 8 łyżek cukru pudru
    3. 60 g masła
    4. 3 jajka
    *beza
    1. 4 białka
    2. 160 g cukru drobnego
    3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
    4. 1 łyżka octu
    CIASTO KRUCHE
    1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło w kawałkach.
    2. Całość siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy.
    3. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
    LEMON CURD
    1. Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, dajemy wszystko do garnuszka.
    2. Dodajemy cukier oraz masło, na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
    3. Jajka w osobnej miseczce roztrzepujemy.
    4. Kiedy cytryny z masłem będą gorące, a cukier się rozpuści, małym strumieniem wlewamy jajka do garnuszka – STALE MIESZAMY.
    5. Mieszamy ok. 5minut aż masa zacznie gęstnieć.
    6. Lemon curd przelewamy do słoika lub miski i schładzamy w lodówce – masa stężeje.
    BEZA
    1. Białka ubijamy na sztywno stopniowo, małymi partiami dodając cukier.
    2. Na koniec dajemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu. Piana musi sztywna i lśniąca.
    CAŁOŚĆ
    1. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
    2. Schłodzone ciasto delikatnie podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i wycinamy koła do tartaletek. Możemy foremki do tartaletek przykładać do ciasta, wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem.
    3. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut – na delikatnie złoty kolor.
    4. Podpieczone tartaletki, studzimy, nakładamy do nich lemon curd.
    5. Na lemon curd nakładamy ubitą na sztywno pianę z białek.
    6. Ponownie wstawiamy tartaletki do piekarnika – na ok. 15 -20 minut do 160 stopni.
    7. Jeśli macie palnik, mozecie wykorzystać go do podpieczenia bezy. Ja tak właśnie zrobiłam. Wystarczy opiec/opalić bezę średnim płomieniem z każdej strony.
    8. Jeśli nie macie foremek do tartaletek, z podanych składników możecie zrobić normalnej wielkości tartę.
    Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

    BARDZO KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

    3BARDZO KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

     

    Print Friendly, PDF & Email

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.