Brak produktów w koszyku
Barszcz czerwony z pierożkami z kaszą perłową
Barszcz czerwony z suszonym jabłkiem, wędzoną śliwką i pierożkami z kaszą perłową przygotował Andrzej Andrzejczak z Pogromców Meatów, ja całość sfotografowałam, a pracowaliśmy dla Frisco.
Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Frisco oraz w najnowszym numerze pięknego Magazynu Frisco Fresh, który wydała dla Was Magda :)
Dziękuję Kasi Owcy Dudek za ogrom pomocy przy sesji :*
Było pysznie, łapcie przepis!
- Składniki: (dla 4 osób)
- - burak 1kg
- - suszone jabłka 50g
- - wędzona śliwka 10szt
- - włoszczyzna 1 paczka
- - czosnek 6 ząbków
- - woda 2 L
- - liść laurowy 3szt.
- - ziele angielskie 6 ziarenek
- - ocet jabłkowy 30 ml
- - cukier 50g
- -sól, pieprz do smaku
- - mąka pszenna 200g
- - woda 100ml
- - olej 25ml
- - sól ½ łyżeczki
- - 1 jajo
- - kasza jęczmienna perłowa 100g
- - natka pietruszki 1 mały pęczek
- - cebula złota 4 średnie sztuki
- - masło 15g
- - sól, pieprz do smaku
- Buraki i włoszczyznę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy całość wodą, dodajemy ocet, przyprawy i suszone owoce i grzejemy na wolnym ogniu przez kilka godzin(ok.3) tak aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Barszcz musi być esencjonalny, zbalansowany w smaku i musi mieć ciemną barwę. Pamiętajmy o tym by zawsze zakwasić buraki przed obróbką termiczną, inaczej stracą kolor.
- Pod koniec gotowania zawsze można dodać koncentrat barszczu, który „podkręci” nam kolor i smak zupy.
- W międzyczasie robimy pierogi. Usypujmy kopiec z mąki, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i ciepłą wodę.
- Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodajemy więcej wody.
- Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej.
- W tym czasie możemy zająć się farszem.
- Wstawiamy mały rondelek z posoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
- Wrzucamy kaszę perłową i gotujemy ją około 15min.
- Kiedy kasza się gotuje, kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle do momentu skarmelizowania.
- Gotową kaszę odcedzamy, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię z cebulą, chwilę smażymy, na końcu dodajemy posiekaną natkę.
- Ciasto należy rozwałkowywać na cienki placek.
- Podsypujemy mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło.
- Wycinamy krążki i lepimy pierogi z nadzieniem z kaszy perłowej.
- Pierogi wrzucamy do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą.
- Kiedy woda wróci do wrzenia należy zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi.
- Gotowy, doprawiony barszcz podajemy ze śliwką wędzoną, suszonym jabłkiem i gorącymi pierożkami z kaszą perłową.
Dodaj komentarz