Brak produktów w koszyku
Bataty z sezamem
Orientalnie w moim domu jest od kilku dni. Takie to smaki mam przy grypie i zapaleniu gardła. Może to dzięki imbirowi i limonkom.
Więc skoro na stole gościł już dahl z czerwonej soczewicy, a w misce marynuje się kurczak w sosie klonowo-sojowym z limonką i imbirem właśnie, dzielę się teraz przepisem na bataty w sezamie, skropione kroplą oleju sezamowego i takiego z orzeszków.
Karol nigdy nie uwierzył, że upiekłam bataty. Jest święcie przekonany, że podaję mu marchewkę wyjątkowo słodkiej odmiany. Uważa więc (jak na prawie 11-latka przystało), że zamiast batatów wciskam Mu kit.
:)
Sposobów na bataty jest wiele. Można je gotować, można je piec. Zupełnie jak normalne ziemniaki. Bataty jednak są zdrowsze. Zawierają o 50% więcej cennych dla naszego zdrowia składników niż ziemniaki, maja niski indeks glikemiczny, są bogate w witaminy A, B, C, E, K.
Przygotowanie batatów z sezamem to kwestia kilkunastu minut. Pocięte na kawałki i wymieszane z dodatkami (oliwa, zioła, sól, sezam itp) bataty pieczemy w piekarniku ok. 20 minut. I już!
Smacznego, a.
- bataty (2,3 szt)
- łyżeczka oleju sezamowego
- dwie łyżki oleju z orzeszków arachidowych
- sól (morska lub różowa)
- solidna garść sezamu
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Bataty obieramy, myjemy i kroimy w słupki - jak frytki.
- Umieszczamy je w misce. Dodajemy oliwy oraz sezam, mieszamy całość.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bataty. Całość oprószamy solą.
- Bataty pieczemy ok. 20 minut. Jeśli nie są upieczone, wydłużamy czas.
- Czas pieczenia batatów zależy od wielkości słupków, na jakie je pokroiliśmy. Powinny być gotowe po 20 minutach, jednak jeśli kawałki są spore, należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
- Bataty w połowie pieczenia można "przemieszać" lub obrócić na drugą stronę.
Dodaj komentarz