Bellini

BELLINIJak podpowiada moja koktajlowa księga ten słynny koktajl został wynaleziony w 1948 roku przez barmana w Harry’s Bar w Wenecji. Nazwa nawiązuje do wystawy obrazów Giambellina (prawdziwe nazwisko Giovani Bellini).

Wariacji na temat Bellini jest wiele. Szampana/Prosecco lub białewytrawne wino mieszamy z musem z brzoskwiń i gotowe. Możemy też rozkoszować się wariacjami rabarbarowymi, truskawkowymi czy tez malinowymi. Do wyboru do koloru.

Połączenie Prosecco i owoców to rozkosz.  

BELLINISKŁADNIKI:

  • 30 ml musu z brzoskiwń (3 łyżki zmiksowanych owoców, purée)
  • 60 ml Prosecco/szampana lub białego wina wytrawnego
  • lód

PRZYGOTOWANIE:

Do kieliszka wlewamy purée z brzoskwiń. Dodajemy lód, dolewamy Prosecco, mieszamy.

 

Dobrego weekendu :)

A. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.