Brak produktów w koszyku
Beza piernikowa
Nadchodzi świąteczny czas – ten najpiękniejszy, na który czekamy cały rok.
Z całego serca życzę Wam spokoju i chwil z najbliższymi. Doceniajcie każdą taką chwilę, zdrowie, kochajcie się <3
SKŁADNIKI:
- 10 białek (temperatura pokojowa)
- 440 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- łyżka przyprawy do piernika
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 5 pierników
- 2 łyżki mielonej kawy
- 5 fig
- pół kubka żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka, które mają temperaturę pokojową myjemy, wycieramy, oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo dokładnie. W białku nie może być nawet ociupinka żółtka. Białka zaczynamy ubijać mikserem. Polecam ubijanie białek w szklanej lub metalowej misce. Podczas ubijania, małymi partiami dosypujemy cukier. Ubite białka powinny być sztywne i lśniące. Ubijanie białek wraz z dodawaniem cukru może zajmie nam ok. 15-20 minut. Na koniec do ubitego na sztywno białka dodajemy łyżkę mąki ziemniacznej oraz łyżkę octu i łyżkę przyprawy do piernika. Miksujemy całość.
- Blachy do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Będziemy mieli dwa krążki bezy, więc włączamy termoobieg. Połowę ubitej piany wykładamy na jedną blachę, drugą połowę piany – na drugą blachę. Formujemy kształt. Za pomocą szpatułki możemy bezę wyciągnąć do góry, Sztywna piana ma to do siebie, że możemy nadać jej dowolny kształt.
- Wstawiamy bezę do piekarnika. Pieczemy ją 30 minut w 120 stopniach, a następnie 2 godziny w 100 stopniach. Bezę możemy upiec wieczorem i po upieczeniu, w wyłączonym piekarniku zostawić ją na noc.
Tuż przed podaniem bezy, przygotowujemy masę pierniczkową
- Pierniczki siekamy na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone, miksujemy całość. Do masy dodajemy posiekane pierniczki, łyżkę zmielonej kawy, miksujemy ponownie aż wszystko się połączy.
- Pierwszy krążek bezy, spód przekładamy na paterę/talerz. Nakładamy masę pierniczkową i dodajemy żurawinę. Na masę nakładamy drugi krążek. Ponownie nakładamy masę pierniczkową. Wierzch posypujemy kawą i dodajemy figi oraz żurawinę
Dodaj komentarz