Brak produktów w koszyku
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z wiśniami
Wracam do tego przepisu bardzo często, bowiem przepis ten jest idealny. I to z kilku powodów. Po pierwsze ciasto jest bez grama mąki. Wykorzystując do pieczenia najwyższej jakości czekoladę, mamy gwarancję super smaku. Ciasto jest mocno czekoladowe, mokre z chrupiącym, lekko ciągnącym się wierzchem. Bezglutenowe ciasto czekoladowe jest również uniwersalne. Możemy je podać bez żadnych dodatków, a możemy całość wzbogacić – np. serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. I na koniec, to chyba jedyne ciasto po bezie, którego składniki znam na pamięć (200 g czekolady, 200 g masła, 200 g cukru, 4 jajka). Łatwe, prawda?
Zapraszam do pobrania ebooka, w którym znajdziecie 16 najlepszych ciast Czytelników Odczaruj Gary, w tym tego cudownego czekoladowca :) —–> klik
- okrągła forma o średnicy 20-22 cm
- arkusz papieru do pieczenia
- 200 g gorzkiej czekolady (70%)
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone (200 g)
- 1 łyżka cukru pudru
- kubek wiśni
- lub: 100 g czekolady i kubek wiśni
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W drugim garnku rozpuszczamy masło. Kiedy się rozpuści, wyłączamy gaz.
- Jajka myjemy. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
- Mikserem białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli, białka szybciej się ubiją. Białka powinny być ubite tak, że po przewróceniu miski z nimi do góry nogami, nie drgną w ogóle.
- W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Do utartych z cukrem żółtek dodajemy roztopione wcześniej masło i miksujemy całość.
- Do żółtek, cukru i masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy całość. Kiedy masa połączy się, wyłączamy mikser.
- Do naszej czekoladowej masy dodajemy łyżką pianę ubitą z białek - stopniowo, po jednej łyżce. Delikatnie mieszamy całość. Nie możemy zrobić tego gwałtownie ani stanowczo. Piana musi połączyć się z całością, ale nie może opaść.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy naszą masę.
- Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach, po upieczeniu studzimy.
- Wersja z mascarpone: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, nakładamy je na ostudzone ciasto.
- Na mascarpone nakładamy wiśnie bez pestek.
- Całość możemy oprószyć wiórkami czekolady.
- Wersja z czekoladą: 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą polewamy ciasto, nakładamy wiśnie.
- Ciasto podczas pieczenia urośnie. Po wyjęciu z piekarnika może opaść, a wierzch może popękać. Jest to zupełnie normalne. To za sprawą białek, które ubijamy na sztywno.
- Mascarpone musimy nałożyć na ostudzone ciasto, inaczej rozpłynie się.
- Ciasto możemy również zjeść na ciepło, np. z lodami. Wtedy rezygnujemy z mascarpone.
- Ciasto możemy też polać rozpuszczoną czekoladą, a na nią nałożyć owoce.
Koko
Genialny w swojej prostocie :) Zrobiłam i wyszło pyszne ciasto. Od dziś to mój ulubiony przepis!!!