Brak produktów w koszyku
Bezglutenowy pudding z tapioki z truskawkami
Najprościej mówiąc TAPIOKA to kasza z manioku. Brzmi egzotycznie i tak ma być, ponieważ tapiokę pozyskuje się z bulwy rośliny o nazwie maniok jadalny. Tapioka jest bezglutenowa, dlatego też poleca się ją alergikom. O jej cudownych właściwościach przeczytacie TU.
A ja podaję najprostszy sposób na rozprawienie się z tapioką. Ale od początku.
400 g opakowanie tapioki kupiłam w Leclercu za 8 zł. To malutkie kuleczki, które gotuje się jak kasze. Są twarde, a po ugotowaniu stają się przeźroczyste i gumowe niczym gumisie. Mają uzależniającą konsystencję. Ugotowane w mleku kokosowym stają się pysznym deserem. I taki właśnie tapiokowy deser możecie kojarzyć – z musem z mango na wierzchu.
Mój bezglutenowy pudding z tapioki z truskawkami to ugotowana w mleku kokosowym tapioka dosłodzona miodem i podana z garścią cudownych truskawek.
Z połowy szklanki ziarenek tapioki przygotowałam 3/4 garnka dania. Z połowy szklanki tapioki i litra mleka przygotujecie deser w sporych szklankach dla 3 osób.
- 1/2 szklanki tapioki
- 2 puszki mleka kokosowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- dwie łyżki miodu
- 0,5 kg truskawek
- Tapiokę wsypujemy do garnka, zalewamy ją mlekiem kokosowym.
- Dodajemy cynamon i kardamon, odrobinę soli i zagotowujemy (trzymamy na małym ogniu i mieszamy).
- Tapiokę mieszamy, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut.
- Tapioka powinna zmięknąć, powinna być przeźroczysta.
- Kiedy pudding lekko przestygnie, do dajemy do niego miód.
- Całość przekładamy do szklanek.
- Na wierzch dodajemy umyte i pokrojone truskawki.
Dodaj komentarz