Brak produktów w koszyku
Bezowy tort truskawkowy
O bezach było już sporo, ta jednak była wyjątkowa. I nie chodzi o to, że była pięknie różowa z przepysznym kremem z serka mascarpone. Wcale nie chodzi tez o to, że była oprószona brokatem. Nie była też wyjątkowa dzięki baletnicy z koronkową spódniczką, którą ozdobiłam moją bezę. Tort bezowy był wyjątkowy, bo piekłam go na 6. urodziny małej dziewczynki – Milanki, która przyjechała do Warszawy z Krymu, by tu spędzić swoje urodziny.
#beza
- 10 białek (M)
- 440 g cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki ziemniczanej
- + ewentualnie barwnik różowy
- 200 ml śmietanki 30%
- opakowanie mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże truskawki
- mus z czarnej porzeczki
- świeża mięta
- posypka cukrowa
- Jajka myjemy, wycieramy. Starannie odzielamy białka od żółtek. Żółtka możemy zamrozić lub zrobić z nich ajerkoniak.
- W metalowej lub szklanej misce ubijamy białka. Kiedy zaczną się pienić, dodajemy do nich małymi partiami cukier. Cały czas miksujemy. Może to potrwać 10-15 minut. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik.
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą z blach nakładamy ubite białka, formujemy dwa blaty ciasta. Bezę przed pieczeniem możemy ozdobić cukrowymi posypkami - perełkami, serduszkami itp.
- W piekarniku włączamy termoobieg, nastawiamy go na 120 stopni. Wkładamy dwie blachy. W 120 stopniach pieczmey bezy 30 minut.
- Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dalej suszymy bezę - jeszcze przez 2 godziny.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na kilka godzin w zamkniętym piekarniku. Ja piekę beze wieczorem i zostawiam ja w piekarniku do rana.
- Przed podaniem przygotowujemy masę, którą przełożymy bezę. Ubijamy zimną śmietankę na sztwyno, miksujemy ją z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz ewentualnie barwnik.
- Na dół, pierwszy blat bezy nakładamy polowę masy mascarponowej, dodajemy mus z czarnej porzeczki oraz umyte i pokrojone truskawki. Nakładamy drugi blat bezy i ponawiamy czynność: masa + mus+ truskawki.
- Bezę ozdabiamy świeżą mięta. Przechowujemy ją w lodówce.
- Powodzenia, Asia
Delicious Titbits
beza i truskawki zdecydowanie moje smaki :))