Brak produktów w koszyku
Bezy z hibiskusem
Tym razem upiekłam niewielkie bezy z kwiatem hibiskusa. Ależ to wspaniały dodatek. Chyba na zawsze zrezygnuję z barwników na rzecz hibiskusa. Wystarczy zmielić go na pył, wymieszać z łyżeczką wody i dodać do ubitych białek. Hibiskus jest kwaskowaty, co w połączeniu ze słodką bezą stanowi obłędne połączenie. Obłęd to też kolor – przepięknie fuksjowy, pełny różowy, cudny.
Ale po kolei.
- 6 białek
- szczypta soli
- 240 g cukru
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- łyżkę octu
- ***dodatkowo
- 3-4 łyżki kwiatów hibiskusa
- ok. 2 łyżek wody
- ***na bezę po upieczeniu
- opakowanie serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- świeże owoce/wiórki czekolady
- Jajka myjemy, wycieramy.
- Oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo starannie, ani ociupinka żółtka nie może dostać się do białka.
- W szklanym naczyniu lub metalowej misce zaczynamy ubijać białka – najlepiej mikserem. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy od niewielkich obrotów.
- Gdy białka zaczną się pienić, małymi partiami (nawet po łyżce) dodajemy cukier – cały czas miksując i zwiększając obroty.
- Białka ubijamy nawet kilkanaście minut. Powinny być sztywne i lśniące. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i łyżkę octu.
- Kwiaty hibiskusa mielimy w młynku, przesiewamy przez drobne sitko i mieszamy z wodą.
- Po jednej łyżeczce dodajemy hibiskus do piany z białek. Po dodaniu hibiskusa do piany z białek delikatnie, jednym ruchem mieszamy białka. Nie możemy ani zbyt gwałtownie, ani zbyt długo mieszać ubitych już bialek, gdyż mogą się napowietrzyć i opaść.
- Białka powinny mieć różowe pasy z hibiskusowego płynu. Oczywiście możemy też hibiskusem zabarwić całe białko.
- Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni.
- Łyżką nakładamy bezy na blachę.
- Bezy pieczemy najpierw przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie 2 godziny w 100 stopniach.
- Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
- Po tym czasie zostawiamy bezy w piekanriku na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Na bezy możemy nałożyć masę mascarponowo-śmietankową. Wystarczy śmietanką ubić na sztywno i wymieszać ją z mascarpone. Na mascarpone możemy nałożyć owoce oraz wiórki czekolady.
- * Hibiskusowa inspiracja pochodzi z książki kucharskiej "Nasze jedzenie – naturalnie!" wyd. IKEA
- W razie pytań o bezę, zapraszam do kontaktu: asia@odczarujgary.pl
- Powodzenia :)
- A.
Dodaj komentarz