Bułka ze smażonym śledziem i sosem z marynowanych grzybów

Oto klasyk, który znam z dzieciństwa, bowiem nad morzem nałogowo jedliśmy właśnie kanapki ze śledziem. W ramach projektu #NaturalnieBałtyckie zapraszam na kanapkę ze śledziem podkręconą pysznym sosem. 

Składniki: 

  • Filety ze surowego śledzia 4 szt 
  • bułka pszenna z makiem 2 szt 
  • sałata rzymska 2 liście 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia 
  • jajko 1 szt 
  • marynowane grzyby np. podgrzybki 
  • korniszony 2 szt 
  • cebula 0.5 szt 
  • majonez 4 łyżki 
  • musztarda 1 łyżeczka 
  • koperek do smaku 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety śledzia dopraw solą oraz pieprzem, następnie panieruj w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Jak będą rumiane, odsącz na ręczniku papierowym, bułkę z makiem, przekrój na połowę i podpiecz na rozgrzanej suchej patelni. Przygotuj sos z siekanych marynowanych grzybów, korniszonów, cebuli, koperku, majonezu i musztardy, całość dopraw solą oraz pieprzem. Składaj bułkę w całość, zacznij od sałaty, następnie smażonego śledzia a na koniec dodaj porządną porcję sosu z marynowanych grzybów. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.