Brak produktów w koszyku
Bułka ze smażonym śledziem i sosem z marynowanych grzybów
Oto klasyk, który znam z dzieciństwa, bowiem nad morzem nałogowo jedliśmy właśnie kanapki ze śledziem. W ramach projektu #NaturalnieBałtyckie zapraszam na kanapkę ze śledziem podkręconą pysznym sosem.
Składniki:
- Filety ze surowego śledzia 4 szt
- bułka pszenna z makiem 2 szt
- sałata rzymska 2 liście
- bułka tarta
- olej do smażenia
- jajko 1 szt
- marynowane grzyby np. podgrzybki
- korniszony 2 szt
- cebula 0.5 szt
- majonez 4 łyżki
- musztarda 1 łyżeczka
- koperek do smaku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety śledzia dopraw solą oraz pieprzem, następnie panieruj w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Jak będą rumiane, odsącz na ręczniku papierowym, bułkę z makiem, przekrój na połowę i podpiecz na rozgrzanej suchej patelni. Przygotuj sos z siekanych marynowanych grzybów, korniszonów, cebuli, koperku, majonezu i musztardy, całość dopraw solą oraz pieprzem. Składaj bułkę w całość, zacznij od sałaty, następnie smażonego śledzia a na koniec dodaj porządną porcję sosu z marynowanych grzybów.
Dodaj komentarz