Brak produktów w koszyku
BUŁKI Z SEZAMEM
Domowe bułki z sezamem są cudownie miękkie, ciut słodkie i pięknie pachną. Idealnie smakują zarówno z wołowym burgerem jak i serem z miodem, co przetestował mój syn :)
Podczas pieczenia wspaniale wyrastają. Możemy posypać je sezamem, ale i płatkami midałów, parmezanem i solą czy też ziołami.
Bułki możemy upiec spore, jak do hamburgerów, albo mniejsze, podając je np. do zupy czy sałatki.
SKŁADNIKI (na 6 sporych bułek):
* 25 g świeżych drożdzy
* pół szklanki mleka
* 15 g cukru (ciut więcej niż łyżka, 1 łyżka to 13 g)
* 25 g masła
* 0,5 łyżeczki miodu
* 0,5 łyżeczki soli
* 250 g mąki pszennej
* żółtko – do posmarowania bułek
* ziarna sezamu – do posypania bułek
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodajemy cukier, 1-2 łyżki mąki i odstawiamy do momentu, aż zaczną pracować. Resztę mąki
przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone masło, miód, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy/zagniatamy całość do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. W razie potrzeby podsypujemy wszystko mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30- 40 minut. Ciasto powinno ładnie wyrosnąc. Polecam też wstawienie miski z ciastem do piekarnika na
grzanego do 30-40 stopni na ok. 30 minut. :)
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki – kształt i wielkość wg gustu. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Pozdrowienia, Asia
Dodaj komentarz