Brak produktów w koszyku
Buraczki marynowane
Buraczki marynowane robi moja Teściowa Dana. Są malutkie i pyszne w smaku. Jemy je do obiadu, dodaję je do barszczu czy chłodnika. W tej zalewie smakują kapitalnie :)
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w jednej z moich trzech książek. Zapraszam do zakupu —> TU.
- Na 8-10 niewielkich słoików
- 1.5 kg małych buraczków (małe najlepsze)
- płaska łyżka soli
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- płaska łyżka soli
- płaska łyżka cukru
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- Buraczki myjemy, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu buraki obieramy ze skórki.
- Przygotowujemy zalewę – zagotowujemy ją na małym ogniu.
- Do wyparzonych słoików wkładamy buraczki.
- Słoik zalewamy gorącą zalewą.
- Słoiki pasteryzujemy lub odwracamy zakrętką do dołu.
Jacek
Czy mogą być większe pokrojone w ćwiartki na przykład?