Buraczki marynowane

Buraczki marynowane robi moja Teściowa Dana. Są malutkie i pyszne w smaku. Jemy je do obiadu, dodaję je do barszczu czy chłodnika. W tej zalewie smakują kapitalnie :)

Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w jednej z moich trzech książek. Zapraszam do zakupu —> TU.

Buraczki marynowane
Serves 8
Napisz recenzję
Drukuj
GOTOWANIE
1 hr
GOTOWANIE
1 hr
SKŁADNIKI
  1. Na 8-10 niewielkich słoików
  2. 1.5 kg małych buraczków (małe najlepsze)
  3. płaska łyżka soli
zalewa
  1. 4 szklanki wody
  2. 1 szklanka octu
  3. płaska łyżka soli
  4. płaska łyżka cukru
  5. 2 listki laurowe
  6. 4 ziarna ziela angielskiego
  7. 5 ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraczki myjemy, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.
  2. Po ugotowaniu buraki obieramy ze skórki.
  3. Przygotowujemy zalewę – zagotowujemy ją na małym ogniu.
  4. Do wyparzonych słoików wkładamy buraczki.
  5. Słoik zalewamy gorącą zalewą.
  6. Słoiki pasteryzujemy lub odwracamy zakrętką do dołu.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

4 Komentarzy

  • Jacek

    Czy mogą być większe pokrojone w ćwiartki na przykład?

  • Maria

    Czy te buraczki będą sie potem dobre do carpacio

    • Joanna

      One będą octowe. Do carpaccio polecam upiec buraki – każdego buraka trzeba zawinąć w folię aluminiową i piec w zależności od rozmiaru od 30 do 60 minut w 180 stpniach. Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy ze skórki. Są cudowne, dzięki temu, ze pieczemy je w całości karmelizuje się cały zawarty w nich cukier r:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.