Butter Chicken i chlebki Naan

butter chicken

Butter Chicken jedno z tych dań, na które mam ochotę co miesiąc. Wydawać by się mogło, że to bliżej nieokreślone czynniki sprawiają, że ślinka mi kapie na myśl o garam masala i skąpanych w maśle i czosnku chlebkach naan. Raz nawet pomyślałam, że wszystko przez dokument o Indiach, który obejrzałam na Netflixie. 

Jednak ochota na butter chicken przychodzi równo co miesiąc o bliżej nieokreślonej godzinie. Każda kobieta zrozumie… :)

Zapragnęłam sama zrobić Butter Chicken i rzecz jasna najpyszniejsze chlebki Naan.

Przepisu na to danie ani nie wymyśliłam sama, ani nie dostałam od hinduskiego kucharza. Zawsze dzielę się źródłami, inspirację podpisuję jak fotografie. I tego samego oczekuję od innych, ale z tym to różnie…

Pomysł na moje danie pochodzi z bloga burczymiwbrzuchu.pl – dziękuję!

Butter Chicken w mojej wersji jest prostszy, bardziej udomowiony, zaadoptowany na warunki – środa ok 23:00…

Chlebki naan smakują najlepiej na świecie – walka w domu trwała o każdy kęs! Przepis jest ekstra!

Najważniejsze w tym daniu są dwie przyprawy – Garam Masala i Tandori Masala. Kupiłam je w Leclercu, ale jeśli bardzo się uprzecie, przygotujecie je sami. Garam Masala to mieszanka listka laurowego, cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, kolendry, kardamonu i gałki. Tandori Masala to mieszaknka 20 przypraw, m.in kurkumy, imbiru, cynamonu, gałki… 

Zapraszam po szybki i prosty przepis na Butter Chicken i chlebki Naan!

Butter Chicken
Serves 4
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. 2 piersi kurczaka
  2. koncentrat pomidorowy 100 g
  3. jogurt naturalny 400 ml
  4. 100 g orzechów nerkowca
  5. łyżka octu ryżowego
  6. konkretna łyżka Garam Masala
  7. dwie duże łyżki posiekanego imbiru
  8. łyżeczka kuminu
  9. 4 ząbki czosnku
  10. sól, pieprz
  11. 2 łyżki masła
  12. 1 spora cebula czerwona
  13. limonka
  14. mięta/kolendra (ja nie dałam)
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty,
  2. Mięso myjemy, oczyszczamy ze skóry, błonek, kroimy w kostkę 1x1 cm, solimy, pieprzymy.
  3. Na suchej patelni prażymy orzechy, dodajemy łyżkę Garam Masala.
  4. Dorzucamy 2 posiekane ząbki czosnku, łyżkę posiekanego imbiru, kumin.
  5. Kiedy całość zacznie pachnieć, przekładamy wszystko z patelni do miski z kurczakiem.
  6. Kurczaka zalewamy połową jogurtu i dodajemy pól słoiczka koncentratu oraz łyżkę octu ryżowego.
  7. Całe mięso dokładnie mieszamy tak, aby pokryło się przyprawami i aby jogurt połączył się z pastą pomidorową.
  8. Mięso odkładamy na minimum 30 minut (można na całą noc).
  9. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło.
  10. Dodajemy ostatnie dwa posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany imbir.
  11. Po chwili wrzucamy kawałki odsączonego z marynaty kurczaka (marynatę zostawiamy).
  12. Kawałki kurczaka smażymy na złoto po ok 5-7 minut z każdej strony.
  13. Do usmażonego kurczaka dodajemy marynatę z miski (w niej marynował się kurczak).
  14. Dorzucamy łyżkę Tandori Masala oraz resztę jogurtu i pasty pomidorowej.
  15. Gorące danie przekładamy do miski.
  16. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Możemy podać z miętą lub kolendrą.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Chlebki Naan
Serves 8
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
55 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
55 min
SKŁADNIKI
  1. *przepis na 8 chlebków
  2. 300 g mąki pszennej
  3. łyżeczka suszonych drożdży
  4. łyżeczka soli
  5. 4 konkretne łyżki jogurtu naturalnego
  6. 130 ml mleka
  7. łyżka oliwy
  8. 4 ząbki czosnku
  9. 5 łyżek masła
  10. sól morska
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy.
  2. Do mąki i drożdży dodajemy jogurt, sól, lekko podgrzane (nie gorące!) mleko oraz oliwę z oliwek.
  3. Całość mieszamy, zagniatamy do uzyskania konsystencji ciasta (jak na pizzę).
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, dodajcie ciut więcej mąki, ale nie przesadźcie.
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja odstawiłam do zmywarki, która skończyła mycie...)
  6. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć po ok. 45 minutach.
  7. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części.
  8. W międzyczasie rozpuszczamy masło na patelni i wrzucamy posiekany czosnek.
  9. Kiedy zacznie pachnieć, wyłączamy gaz.
  10. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  11. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na podłużny kształt.
  12. Ciasto przekładamy na blaszkę.
  13. Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem z czosnkiem i oprószamy solą morską.
  14. Chlebki pieczemy na zloty kolor ok. 10 minut.
  15. I bardziej złote tym pyszniejsze!
Uwagi
  1. Radzę przygotować podwójną porcję ciasta, chlebki są obłędne!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
butter chicken butter chicken butter chicken

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.