Brak produktów w koszyku
Butter Chicken i chlebki Naan
Butter Chicken jedno z tych dań, na które mam ochotę co miesiąc. Wydawać by się mogło, że to bliżej nieokreślone czynniki sprawiają, że ślinka mi kapie na myśl o garam masala i skąpanych w maśle i czosnku chlebkach naan. Raz nawet pomyślałam, że wszystko przez dokument o Indiach, który obejrzałam na Netflixie.
Jednak ochota na butter chicken przychodzi równo co miesiąc o bliżej nieokreślonej godzinie. Każda kobieta zrozumie… :)
Zapragnęłam sama zrobić Butter Chicken i rzecz jasna najpyszniejsze chlebki Naan.
Przepisu na to danie ani nie wymyśliłam sama, ani nie dostałam od hinduskiego kucharza. Zawsze dzielę się źródłami, inspirację podpisuję jak fotografie. I tego samego oczekuję od innych, ale z tym to różnie…
Pomysł na moje danie pochodzi z bloga burczymiwbrzuchu.pl – dziękuję!
Butter Chicken w mojej wersji jest prostszy, bardziej udomowiony, zaadoptowany na warunki – środa ok 23:00…
Chlebki naan smakują najlepiej na świecie – walka w domu trwała o każdy kęs! Przepis jest ekstra!
Najważniejsze w tym daniu są dwie przyprawy – Garam Masala i Tandori Masala. Kupiłam je w Leclercu, ale jeśli bardzo się uprzecie, przygotujecie je sami. Garam Masala to mieszanka listka laurowego, cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, kolendry, kardamonu i gałki. Tandori Masala to mieszaknka 20 przypraw, m.in kurkumy, imbiru, cynamonu, gałki…
Zapraszam po szybki i prosty przepis na Butter Chicken i chlebki Naan!
- 2 piersi kurczaka
- koncentrat pomidorowy 100 g
- jogurt naturalny 400 ml
- 100 g orzechów nerkowca
- łyżka octu ryżowego
- konkretna łyżka Garam Masala
- dwie duże łyżki posiekanego imbiru
- łyżeczka kuminu
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 spora cebula czerwona
- limonka
- mięta/kolendra (ja nie dałam)
- Rozpoczynamy od przygotowania marynaty,
- Mięso myjemy, oczyszczamy ze skóry, błonek, kroimy w kostkę 1x1 cm, solimy, pieprzymy.
- Na suchej patelni prażymy orzechy, dodajemy łyżkę Garam Masala.
- Dorzucamy 2 posiekane ząbki czosnku, łyżkę posiekanego imbiru, kumin.
- Kiedy całość zacznie pachnieć, przekładamy wszystko z patelni do miski z kurczakiem.
- Kurczaka zalewamy połową jogurtu i dodajemy pól słoiczka koncentratu oraz łyżkę octu ryżowego.
- Całe mięso dokładnie mieszamy tak, aby pokryło się przyprawami i aby jogurt połączył się z pastą pomidorową.
- Mięso odkładamy na minimum 30 minut (można na całą noc).
- Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło.
- Dodajemy ostatnie dwa posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany imbir.
- Po chwili wrzucamy kawałki odsączonego z marynaty kurczaka (marynatę zostawiamy).
- Kawałki kurczaka smażymy na złoto po ok 5-7 minut z każdej strony.
- Do usmażonego kurczaka dodajemy marynatę z miski (w niej marynował się kurczak).
- Dorzucamy łyżkę Tandori Masala oraz resztę jogurtu i pasty pomidorowej.
- Gorące danie przekładamy do miski.
- Całość skrapiamy sokiem z limonki. Możemy podać z miętą lub kolendrą.
- *przepis na 8 chlebków
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- 4 konkretne łyżki jogurtu naturalnego
- 130 ml mleka
- łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- sól morska
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy.
- Do mąki i drożdży dodajemy jogurt, sól, lekko podgrzane (nie gorące!) mleko oraz oliwę z oliwek.
- Całość mieszamy, zagniatamy do uzyskania konsystencji ciasta (jak na pizzę).
- Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, dodajcie ciut więcej mąki, ale nie przesadźcie.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja odstawiłam do zmywarki, która skończyła mycie...)
- Ciasto powinno ładnie wyrosnąć po ok. 45 minutach.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części.
- W międzyczasie rozpuszczamy masło na patelni i wrzucamy posiekany czosnek.
- Kiedy zacznie pachnieć, wyłączamy gaz.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na podłużny kształt.
- Ciasto przekładamy na blaszkę.
- Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem z czosnkiem i oprószamy solą morską.
- Chlebki pieczemy na zloty kolor ok. 10 minut.
- I bardziej złote tym pyszniejsze!
- Radzę przygotować podwójną porcję ciasta, chlebki są obłędne!
Ciocia
Zrobiłam! Palce lizać! Na szczęście, zgodnie z zaleceniami chlebki upiekłam z podwójnej porcji! Rewelacja!