Brak produktów w koszyku
CAIPIRINHA
CAIPIRINHA – to brazylijski drink na bazie wódki cachaçy. Słodycz brązowego cukru została przełamana sokiem z limonki i połączyła się z wódką, co z kolei w towarzystwie pokruszonego lodu dało słoneczny, letni efekt. Ależ to pyszny drink!
SKŁADNIKI:
- * 1 limonka
- * 2-3 łyżki brązowego cukru (w zależności od tego na jaką słodycz macie ochotę)
- * wódka cachaça
- * kruszony lód
- * listki mięty – opcjonalnie (ja dałam kilka, bo aromat mięty w drinkach uwielbiam)
- * słomka – koniecznie!
CAIPIRINHAPRZYGOTOWANIE:
Limonkę myjemy, rolujemy dłonią o deskę, by wydobyć z niej jak najwięcej soku, kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Do limonki wsypujemy cukier i za pomocą np. drewnianej, zakręconej łyżeczki do miodu, ugniatamy wszystko. Chodzi o to, by wycisnąć z limonki jak najwięcej soku i połączyć go z cukrem. Następnie napełniamy szklankę do pełna kruszonym lodem (kostki lodu możemy rozbić tłuczkiem do mięsa w foliowym worku). Na koniec, do szklanki wlewamy wódkę – ilość wedle uznania (ok. 50 ml). Jeśli bardzo lubimy aromat mięty, świeże listki możemy wrzucić na samym końcu do szklanki, lub możemy ugnieść je wcześniej razem z limonką i cukrem. Caipirinhę pijemy przez słomkę. Chodzi o to, że pijac z dna, mieszają się nam powoli smaki i cachaça powoli opada, dopełniając się aromatem z sokiem limonki i cukrem . Pozdrowienia dla Mariusza z Callei! :)
Udanego weekendu :)
Asia
Dodaj komentarz