Mój Karolek wziął sobie do serca prośbę i poniżej efekt jak dzielnie radził sobie z aparatem. <3
Stylizacja i zdjęcia – Karol Matyjek :)
Chipsy z jarmużu są pyszne, lekkie, chrupiące i bardzo zdrowe. Piekę je dość długo i w niskiej temperaturze (w zasadzie suszę), żeby zachowały swoje cenne wartości. I powiem tak, skoro Karol je wcina, to muszą być naprawdę dobre. Są. :)
SKŁADNIKI:
- jarmuż
- sól
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Jarmuż dokładnie myjemy, suszymy, odcinamy grubą łodygę i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy liście do woreczka foliowego, solimy i dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek. Dokładnie tak jak w przepisie na chipsy z ziemniaków.
Liście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 100 stopniach.
Liście powinny lekko zbrązowieć na końcach, będę też szeleszczące i chrupiące :)
Smacznego!
Asia