Chleb z orzechami i rodzynkami

Trochę on na słodko, a trochę na słono. Można go jeść z masłem i solą lub z pasztetem z truflą, doskonale smakuje z konfiturą pomarańczową lub miodem. O czym mowa? Mowa o nim – o chlebie z orzechami i rodzynkami, który upiekłam w żaroodpornej misce.

Od Patryka Dobrzelaka, bardzo zdolnego, młodego człowieka, dostałam magiczne urządzenie do nacinania chleba. I choć może moje nacięcie nie zapiera dechu w piersiach, bardzo mi się podoba. Patryka i Jego magiczne dzieła z drewna serdecznie polecam, zajrzyjcie do Niego koniecznie – tu: https://www.facebook.com/PatrykDobrzelakWood/

To bardzo prosty przepis na chleb, zmodyfikowany ten z chrupiącą skórką ;)

Chleb z orzechami i chrupiącą skórką
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 500 g mąki pszennej
  2. solidna garść rodzynek
  3. solidna garść orzechów laskowych
  4. 1,5 łyżeczki soli
  5. 1 łyżeczka cukru
  6. 2,5 dkg świeżych drożdży (25 g)
  7. 500 ml litr wody o temp. 40 stopni
  8. miska żaroodporna lub prostokątna blaszka do chleba
  9. papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski.
  2. Do mąki dodajemy rodzynki, orzechy sól, cukier i drożdże.
  3. Całość zalewamy wodą o temperaturze 40 stopni.
  4. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
  5. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 - 30 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
  7. Blaszkę lub miskę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Po 20 - 30 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
  9. Blaszkę lub miskę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  10. Chleb pieczemy godzinę.
  11. WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

6 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.