Brak produktów w koszyku
CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM
Własnoręcznie upieczone pieczywo to dla mnie luksus w pełnej wersji. Chleb piekę bardzo często, ale prawie zawsze używam do tego maszyny do pieczenia. To prosty, wygodny i niezawodny sposób na pachnący, świeży bochenek z ulubionymi dodatkami.
Na upieczenie akurat tego chleba skusiłam się przez informację, że ciasto należy wyrabiać jedynie przez 30 sekund, następnie powinno ono leżakować przez kilkanaście godzin, a później zostaje już tylko pieczenie. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com i jest rewelacyjny.
Ciasto wymieszałam drewnianą łyżką – wieczorem przez 30 sekund. Dodałam pokrojone suszone pomidory oraz starty żółty ser. Na drugi dzień, po południu, po pracy zwinęłam ciasto w kule i odłożyłam do leżakowania na 1,5 godziny. Następnie upiekłam bochenek w żaroodpornej misce, kwadratowej z pokrywką. Niestety bochenek nie dożył poranka i już żałuję, że upiekłam tylko jeden :) Ale po kolei. Opiszę Wam wszystko krok po kroku i mam nadzieję, że i Wy skusicie się na upieczenie takiego chleba.
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka soli
* opakowanie suchych drożdży (7 g)
* 1 i 1/3 szklanki chłodnej wody
* garść suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
* garść sera żółtego – startego
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie swojego bochenka zaczęłam wieczorem. Przesiałam mąkę do miski, dodałam sól, drożdże, suszone pomidory oraz ser. Wszystko zalałam wodą i mieszałam drewnianą łyżką przez ok. 30 sekund. Ciasto było kleiste.
Przykryłam miskę bawełnianą ściereczką i odłożyłam na blat kuchenny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- na minimum 12 godzin. Moje ciasto leżakowało ok. 18 godzin.
Na drugi dzień, po południu, wyjęłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Boki ciasta zwinęłam do siebie- tak by utworzyły kulę. Ciasto w formie kuli przełożyłam na bawełnianą ściereczkę, którą wcześniej tez posypałam mąką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość- zostawiłam je w ściereczce na ok 1,5 godziny w ciepłym piekarniku- ok 40 stopni. Ciasto może też leżakować w cieplutkim miejscu, gdzieś na blacie.
Do pieczenia chleba postanowiłam użyć naczynia żaroodpornego- kwadratowej miski z pokrywką. Samą miskę trzeba nagrzać w piekarniku. Musimy ją więc wsadzić do rozgrzanego do 250 stopni przez ok 20, 30 minut – na kratkę na wysokości 1/3 piekarnika. Następnie trzeba ostrożnie wyjąć bardzo gorącą miskę, umieścić w niej ciasto – łączeniem do góry, przykryć pokrywką i piec przez 30 minut. Po tym czasie należy zdjąć pokrywkę i piec chlebek jeszcze przez ok 20 minut, aż będzie ładnie rumiany,
Po upieczeniu wyjęłam naczynie z piekarnika i delikatnie wysunęłam chlebek do ostudzenia. Chleb był pyszny. Pachniał serem i pomidorkami. Skórka była niebiańsko chrupiąca. Najwspanialej smakował z nieocenionymi, najlepszymi dodatkami na świecie – z masłem i solą :)
Smacznego!
Asia
Dodaj komentarz