Brak produktów w koszyku
Chleb z suszonymi pomidorami
Dziś przepisów będzie kilka. Jeden na zakwas, drugi na chleb z suszonymi pomidorami, trzeci na domowy majonez, a czwarty na jajko ugotowane na półtwardo.
Kocham nad życie tak ugotowane jajko z majonezem, oprószone solą. Czasami z ogórkiem kiszonym, a czasami z listkiem kolendry.
Chleb upiekła Kasia Golec, cudownie mieć sąsiadkę, która pysznie pichci. Dziękuję Kasiu!
- mąka żytnia razowa
- woda
- Dzień 1
- godzina: 8:00
- 200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)
- Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu. Powstanie bardzo gęsta pasta.
- Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
- Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo
- składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.
- Dzień 2
- 24 h póżniej, godz. 8:00
- 100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody (1/2 szklanki)
- Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C
- Dzień 3
- 24 h później, godz: 8:00
- 100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody (1/2 szklanki)
- Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C
- Dzień 3
- 12 godzin później, godz. 20:00
- 100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody (1/2 szklanki)
- Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C
- Dzień 4
- Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
- Dnia 5 zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
- "Przepis na zakwas przesłali mi Ewa i Tomek Zajdel i pochodzi ze strony "Pracownia Wypieków".
- Dziękuję! :)
- blaszka do wypieku chleba (lub dwie prostokątne foremki)
- zakwas (ok. 250-300 ml)
- 1 kg mąki pszennej
- 1 l ciepłej wody
- łyżka soli (do smaku)
- szklanka pokrojonych pomidorów suszonych
- 3/4 szklanki dowolnych ziaren (słonecznik, dynia itp)
- olej - do posmarowania blaszek
- Ciasto przygotowujemy wieczorem.
- Blaszkę smarujemy oliwą i oprószamy pestkami lub innymi ziarnami.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, lekko ciepłą wodę, sól i ulubione dodatki.
- Wyrabiamy ciasto na gładką masę - łyżką, ok. 5-10 minut.
- ODKŁADAMY CZĘŚĆ ZAKWASU DO SŁOIKA NA NASTĘPNY WYPIEK.
- Wyrobione ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika na całą noc.
- Przez noc ciasto urośnie.
- Rano nie wyjmujemy blaszki
- Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i pieczemy chleb przez godzinę.
- 1 jajko (temperatura pokojowa)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier – do smaku
- ok. 1 szklanki oleju
- Jajko wbijamy do miski, dodajemy musztardę, cukier oraz sok z cytryny – miksujemy wszystko. Zaczynamy od wolnych obrotów.
- Bardzo powoli, małym strumieniem wlewamy olej – cały czas miksując.
- Miksujemy do momentu, aż masa stanie się białym, gęstym majonezem. Stopniowo zwiększamy obroty.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- jajko
- woda
- sól
- Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy do niej jajko.
- Garnek stawiamy na gaz.
- Gdy tylko woda zacznie się gotować, odliczamy 4 minuty.
- Po tym czasie przekładamy jajko do miski z zimną wodą.
Dodaj komentarz