Brak produktów w koszyku
Chłodnik litewski
Czerwiec to słońce, piwonie i chłodnik. Chłodnik litewski jemy prawie codziennie. Jest prosty, szybki, domowy, pachnący wiosną. Dokładnie taki chłodnik robi moja Mama.
Chłodnik litewski przygotowałam z młodej botwinki, ogórków, koperku, szczypioru i jogurtu. Do chłodnika możecie dodać kilka marynowanych buraczków lub kilka łyżek koncentratu barszczu. Obowiązkowo dodajcie do chłodnika litewskiego jajko na twardo :)
- pęczek młodej botwinki
- dwa ogórki gruntowe
- garść koperku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- młody szczypiorek
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny
- 4 łyżki koncentratu barszczu lub marynowane buraczki
- Botwinkę dokładnie myjemy.
- Kroimy liście i łodygi i małe buraki.
- Buraczki i łodygi zalewamy wodą (do przykrycia botwinki) i gotujemy ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec dodajemy pokrojone liście.
- Garnek z zawartością odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miski wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ogórki, dodajemy posiekany koper oraz szczypior. Dokładamy odcedzoną botwinkę, dodajemy połowę płynu z gotowania botwinki.
- Mieszamy wszystko z jogurtem.
- Całość doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
- Do chłodnika możemy dodać pokrojone w kostkę marynowane w occie buraki lub koncentrat barszczu.
- Chłodnik wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
- * możemy też do wszystkich składników dodać pokrojoną w małą kosteczkę rzodkiewkę, a przed podaniem obowiązkowo dodajemy ugotowane na twardo jajko.
Dodaj komentarz