Brak produktów w koszyku
CHRUPIĄCA BRUKSELKA Z ZIOŁAMI
Brukselkowego szału ciąg dalszy. Dziś przepis na bardzo szybki, chrupiący i aromatyczny sposób na brukselkę.
Brukselkę podałam z bardzo chrupiącą bułką tartą podsmażoną na masełku wraz z czosnkiem i ziołami.
Tak przygotowana brukselka może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu.
- brukselka (ok. 15 szt.)
- sól
- czosnek (2 ząbki)
- masło (2 łyżki)
- bułka tarta (5, 6 łyżek)
- zioła – oregano, tymianek, rozmaryn (garść)
Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy brzydkie listki. Gotujemy ją w osolonym wrzątku ok 15 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy bułkę tartą, mieszamy całość. Bułka powinna wchłonąć masło i zarumienić się na złoty kolor. Na samym końcu dodajemy świeże, posiekane zioła, mieszamy.
Do bułki tartej, na patelnię, dodajemy brukselkę. Mieszamy wszystkie składniki, podsmażamy brukslkę.
Brukselkę wraz z bułką tartą można też zapiec w piekarniku – ok. 10 min w 190 stopniach.
Smacznego :)
A.
Dodaj komentarz