Brak produktów w koszyku
Chrupiące szproty
Szproty to szproty, więc będzie krótko zwięźle i bardzo na temat. Szprotki są małe, jednak zawierają wszystko to, co lubię najbardziej. Ich mięso jest białe, delikatne i tłuste. Szprotki można wędzić, marynować lub smażyć. A takie bardzo chrupiące usmażone szproty, skropione sokiem z cytryny są idealne na przekąskę.
Moje idealne szproty zanurzyłam w lodowatym cieście i usmażyłam na rumiano. I to koniec naszej przygody, lecz jeśli czujecie niedosyt, oprószcie usmażone ryby garścią ulubionych ziół i podajcie z sosami (np. sos tzatziki).
W ramach projektu #Naturalnie Bałtyckie zapraszam po super przepis na chrupiące szproty.
Chrupiące szproty
*20 szprotek
*10 łyżek gotowej mieszanki do tempury
*10 łyżek wody
*1/4 łyżeczki soli
2 szklanki oleju
cytryna
Przygotowanie:
Szprotki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Mieszankę do tempury mieszamy z wodą i chowamy do zamrażarki na 30 minut. Powinna być lodowata.
Rozgrzewamy olej.
Każdą szprotkę zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażmy na rumiano.
Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz