Chrupiące szproty

Szproty to szproty, więc będzie krótko zwięźle i bardzo na temat. Szprotki są małe, jednak zawierają wszystko to, co lubię najbardziej. Ich mięso jest białe, delikatne i tłuste. Szprotki można wędzić, marynować lub smażyć. A takie bardzo chrupiące usmażone szproty, skropione sokiem z cytryny są idealne na przekąskę. 

Moje idealne szproty zanurzyłam w lodowatym cieście i usmażyłam na rumiano. I to koniec naszej przygody, lecz jeśli czujecie niedosyt, oprószcie usmażone ryby garścią ulubionych ziół i podajcie z sosami (np. sos tzatziki).

W ramach projektu #Naturalnie Bałtyckie zapraszam po super przepis na chrupiące szproty.

 

Chrupiące szproty

*20 szprotek

*10 łyżek gotowej mieszanki do tempury

*10 łyżek wody

*1/4 łyżeczki soli

2 szklanki oleju

cytryna

 

Przygotowanie:

Szprotki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Mieszankę do tempury mieszamy z wodą i chowamy do zamrażarki na 30 minut. Powinna być lodowata.

Rozgrzewamy olej.

Każdą szprotkę zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażmy na rumiano.

Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy skropione sokiem z cytryny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.