Brak produktów w koszyku
CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY NA PIWIE Z WARZYWAMI PIECZONYMI W MIODZIE
Pyszny i bardzo aromatyczny jest kurczak tak pieczony. A do tego ma wspaniale chrupiącą skórkę. Między mięsem a skórką są zioła, jest masło i są plastry cytryn, których aromat podczas pieczenia rozchodzi się po całym mięsie.
Tak przygotowany kurczak upieczony na piwie jest soczysty i delikatny. Do upieczenia go użyłam rurki na podstawce, którą kupiłam w Tchibo. Kurczaka można tez nadziać na butelkę z piwem.
Do kurczaka podałam ziemniaki pieczone z ziołami i szynką oraz pieczone w miodzie w warzywa.
- *mięso
- cały kurczak (ekologiczny)
- piwo w butelce
- pół kostki masła
- cytryna
- zioła – tymianek, rozmaryn
- czosnek
- papryka słodka
- sól
- *warzywa pieczone w miodzie
- marchewki + pietruszki
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- *ziemniaki pieczone z ziołami i szynką
- małe ziemniaczki
- zioła: rozmaryn, oregano
- plastry szynki parmeńskiej
- sól
- oliwa z oliwek
- *mięso
- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Czosnek obieramy i siekamy.
- Cytrynę i zioła myjemy.
- Całego kurczaka dokładnie nacieramy masłem, solą, papryką i czosnkiem.
- W miejscu, gdzie kurczak ma piersi, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa i wsuwamy tam masło z czosnkiem i solą. Dokładamy plastry cytryny oraz zioła - całe gałązki.
- Jeśli do pieczenia kurczaka wykorzystujemy piwo, butelkę wstawiamy na chwilę pod ciepłą wodę i usuwamy z niej etykietę.
- Jeśli do pieczenia używamy przyrządu np. z Tchibo, do rury wlewamy piwo. Nadziewamy kurczaka (na rurę z piwem lub butelkę). Do środka kurczaka wkładamy cytrynę oraz zioła.
- Piwo lub przyrząd ustawiamy na blaszce, nadziewamy kurczaka.
- Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 190-200 stopniach.
- Kurczak powinien pięknie się zezłocić,
- Podczas pieczenia kilka razy polewamy całego kurczaka piwem, które spłynie na blachę.
- *warzywa pieczone w miodzie
- Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Warzywa polewamy miodem oraz oliwą z oliwek, oprószamy solą.
- Pieczemy godzinę wraz z kurczakiem (w ok. 200 stopniach).
- Podczas pieczenia warzywa polewamy sosem.
- Kurczaka podajemy z warzywami i ziemniaczkami pieczonymi z ziołami i szynką parmeńską.
- https://odczarujgary.pl/pieczone-ziemniaki-z-ziolami-i-szynka-parmenska/
- Trzeba je piec ok. 30 min. Można je dołożyć do marchewki i kurczaka.
Dodaj komentarz