Brak produktów w koszyku
Chrupiący kurczak po baskijsku
Kurczak po baskijsku to jedno z moich ulubionych “jednogarnkowych” dań. Smak tego dania zależy wyłącznie od Was. Podlany winem i bulionem ryż może być mniej lub bardziej aromatyczny. Pomarańcze i oliwki nadają aromatu całości, a chorizo dodatkowo uzupełnia całość swoim ostrym charakterem.
Kurczak po baskijsku po brzegi wypełniony pełnią smaku, duszoną cebulą, chorizo, papryką, pomarańczami, pastą pomidorową i Hiszpańskimi Oliwkami to wersja dania dla całej rodziny. I zdradzę Wam sekret – wyśmienicie smakuje i na ciepło i na zimno – zarówno ryż jak i kurczak :)
Specjalnie dla Was załączam spis oliwkowych przepisów. Bierzcie, czerpcie i gotujcie :)
Hiszpańskie Oliwki – przepisy
#kurczakpobaskijsku #kurczak #oliwki #HiszpańskieOliwki
- 1 kurczak podzielony na kawałki
- 15 dag kiełbaski chorizo
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 cebula
- papryki – różne kolory
- kubek ryżu
- kubek bulionu drobiowego
- kubek białego wina
- solidna łyżka pasty pomidorowej
- Hiszpańskie Oliwki czarne
- garść świeżych ziół
- masło, papryka, sól, pieprz
- pomarańcza
- Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Obsmażamy chwilę na maśle, odkładamy.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i chorizo.
- Dodajemy paprykę, oliwki i zioła, zasypujemy wszystko ryżem, mieszamy.
- Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy. Dodajemy wino i pastę pomidorową.
- Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, trzymamy kilka minut na małym ogniu.
- Ryż z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na ryżu układamy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka oraz sparzone i pokrojone kawałki pomarańczy.
- Danie zapiekamy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj komentarz