Brak produktów w koszyku
CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ
Wczoraj w programie Top Chef jedna Pani powiedziała, że praca z ciastem francuskiem to prościzna. Jak się nie ma czasu to pitu, pitu, bierzemy ciasto francuskie i jedzenie gotowe. Coś w tym jest :)
Płat ciasta francuskiego można kupić za niecałe 3 zł, a ilość rzeczy, które można z niego wyczarować jest powalająca. Za to je uwielbiam, a tym razem podwieczorkowo padło na ciastka ze śliwką. Przygotowanie całości trwało 5 minut, później już tylko pieczenia (ok. 20), lukrowanie i gotowe. Ciastka są najpyszniejsze ciepłe, choć na drugi dzień w pracy smakowały równie dobrze.
-
- ciasto francuskie
- śliwki
- cukier muscovado, brązowy lub zwykły
- cynamon
- płatki migdałów
- lukier – cukier puder i sok z cytryny
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kroimy w kwadraty. Śliwki myjemy i przepoławiamy. Do każdej połówki nasypujemy cukier, a nastepnie układamy śliwki na cieście cukrem do dołu. Całość posypujemy cynamonem oraz płatkami migdałów.
Ciastka pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu polewamy ciastka lukrem, który przygotujemy z 4 łyżek cukru pudru i soku z połowy cytryny.
Smacznego!
Asia
Dodaj komentarz